La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïnesos que tornen per combatre

Uns 80.000 compatriot­es a l’estranger han tornat per empunyar les armes; “vull lluitar pel meu país”, diu en Denís

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Przemysl (Polònia) Enviada especial

En aquesta perversa i absurda guerra de Rússia contra Ucraïna en ple segle XXI, emmarcada una vegada i una altra en considerac­ions geopolítiq­ues, hi ha un element que els més avesats analistes de qüestions militars no van poder predir, i que provoca en les nostres societats occidental­s, postmodern­es i individual­istes una barreja de perplexita­t i admiració.

Mentre creix el flux de refugiats d’Ucraïna cap a l’estranger –bàsicament, dones i nens, ja que els homes de 18 a 60 anys tenen prohibit sortir del país–, alguns ucraïnesos que resideixen fora estan fent el camí invers.

Tornen a la seva terra per voluntat pròpia per combatre l’invasor rus. Segons un comunicat del Ministeri de l’Interior d’Ucraïna, més de 80.000 ciutadans han tornat per contribuir a la defensa armada des de l’inici de l’atac el passat 24 de febrer, i pràcticame­nt tots ells són homes. “Torno perquè vull lluitar pel meu país, per defensar-lo”, diu l’ucraïnès Denís –que prefereix no donar el seu cognom– mentre espera, carregat amb la seva motxilla, a l’estació d’autobusos de Przemsyl, ciutat de l’extrem sud-est de Polònia al costat de la frontera amb Ucraïna.

A Przemsyl, convertida aquests dies en el principal punt d’entrada per ferrocarri­l de les mares i criatures ucraïneses que escapen de la guerra, hi ha també trànsit de sortida. Cada nit a les 20.20 hores surt un autocar de línia cap a Lviv, la principal ciutat ucraïnesa de l’oest, i cada nit va atapeït. Malgrat la recrudescè­ncia del conflicte bèl·lic, ara per ara la companyia manté la ruta. A aquell autobús pujaran en Denís i altres compatriot­es, que estan també a l’andana amb destinació Lviv aquesta nit freda.

“Vaig prendre la decisió de tornar a Ucraïna el primer dia de la invasió russa; Putin és un boig, és Satanàs dins un cos humà”, explica aquest home de 36 anys en un anglès suficient per permetre la comunicaci­ó. És un obrer qualificat que treballa a Varsòvia des del 2015 com a instal·lador de finestres per a una empresa de fusteria d’alumini. Ha trigat uns dies a emprendre el viatge de tornada, perquè va voler abans deixar acabats alguns encàrrecs de la feina.

La seva dona, el seu fill de 10 anys i els seus pares viuen a Poltava, una ciutat de 280.000 habitants al centre d’Ucraïna, i en Denís tornarà allà per unir-se a la milícia de defensa local. La seva família no vol refugiar-se a Polònia, així que estaran tots junts.

“Sí, això és molt perillós, sé que puc morir i m’espanta la mort, però defensar el meu país és més important”.

I la seva dona, què hi diu?

“Ho accepta sense problemes, i n’està orgullosa”.

A Lviv hi ha un centre de reclutamen­t on es presenten els qui tornen per allistar-se. A Przemsyl, a més de l’autobús diari, hi ha una altra via per arribar a la bonica ciutat ucraïnesa d’aroma austrohong­arès: els trens que hi arriben carregats de dones i nens marxen de tornada amb els seients ocupats de nou. Homes ucraïnesos –i també algunes dones– vinguts de tot Europa i fins i tot del Canadà fan cua per pujar als vagons.

A Europa, la diàspora laboral ucraïnesa és notable: a Polònia viuen i treballen un milió i mig d’ucraïnesos, i hi ha importants comunitats a Alemanya, la República Txeca, Espanya i Itàlia. “Ciutadans ucraïnesos que treballen o viuen temporalme­nt a l’estranger estan tornant a la seva pàtria per protegir-ne la sobirania i integritat territoria­l –diu el comunicat del Ministeri de l’Interior ucraïnès–. S’uneixen a les files de les forces armades, a d’altres formacions militars i a forces de defensa local”.

Quan la Rússia de Vladímir Putin va llançar l’atac, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va cridar els reserviste­s, va prohibir la sortida del país a tots els homes en edat de combatre (d’entre 18 i 60 anys), i va decidir després amb les autoritats el repartimen­t d’armament a civils. La població està sent instruïda en la preparació de còctels molotov.

El diumenge, quart dia de guerra, el ministre d’Exteriors, Dmitró Kuleba, va anunciar la creació d’un cos de voluntaris estrangers, la Legió Internacio­nal de Defensa Territoria­l d’Ucraïna, i va convidar els interessat­s a presentar-se a les legacions diplomàtiq­ues dels seus respectius països. “Junts vam derrotar Hitler, i derrotarem també Putin”, va tuitejar Kuleba. Segons Reuters, la crida ha obtingut algunes respostes, i ja hi ha voluntaris que estan en camí.

Què li sembla a en Denis aquest pla d’una legió estrangera?

“Tothom que vingui a ajudarnos a defensar Ucraïna és benvingut”. ●

“Sé que puc morir i m’espanta la mort, però defensar el meu país és més important; la meva dona n’està orgullosa”

 ?? MARÍA-PAZ LÓPEZ ?? L’ucraïnès Denís, a l’estació de la ciutat polonesa de Przemsyl, on agafarà l’autobús cap a Lviv
MARÍA-PAZ LÓPEZ L’ucraïnès Denís, a l’estació de la ciutat polonesa de Przemsyl, on agafarà l’autobús cap a Lviv
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain