La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comença la prohibició a la UE dels mitjans estatals russos RT i Sputnik

-

La Unió Europea prohibeix des d’ahir l’emissió dels mitjans estatals russos Sputnik i Russia Today (RT) en compliment de les sancions aprovades pels Vint-i-set contra el Govern de Vladímir Putin. La suspensió de la difusió d’aquests mitjans es durà a terme “fins que es posi fi a l’agressió a Ucraïna i fins que la Federació de Rússia i els seus mitjans associats deixin de dur a terme accions de desinforma­ció”, segons un comunicat del Consell Europeu.

La publicació aquest dimecres al Diari Oficial de la Unió Europea d’aquestes mesures suposa la seva entrada en vigor oficial, si bé ara són els estats membres els que les han d’aplicar als seus territoris. Les mesures afecten cinc entitats legals de RT que transmeten en diferents canals i llengües, entre les quals les emissions en anglès, francès, espanyol i alemany.

“La manipulaci­ó sistemàtic­a de la informació i la desinforma­ció per part del Kremlin s’aplica com una eina operativa en el seu assalt a Ucraïna. També és una amenaça significat­iva i directa per a l’ordre públic i la seguretat de la Unió”, va manifestar en un comunicat l’alt representa­nt de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

Per la seva banda, Rússia també ha prohibit continuar amb les seves activitats a dos mitjans privats al seu propi territori en considerar que difonen informació falsa, segons recull, paradoxalm­ent, el web de RT. La Fiscalia General va ordenar dimarts restringir l’accés a l’emissora de ràdio Eco de Moscou –propietat del grup de mitjans de Gazprom– i al canal de televisió Rain –denominat Dojd en rus–, considerat com un agent estranger a causa de la seva vinculació amb mitjans de l’exterior.

Davant l’entrada en vigor de les sancions europees, Russia Today publicava aquest dimecres aquesta advertènci­a a la part superior de les seves pàgines web, inclosa la versió castellana: “Si veu que el senyal de RT en espanyol desapareix del seu dispositiu, no es preocupi: estem canviant de satèl·lit i aviat reapareixe­rà”.

Associacio­ns profession­als de periodiste­s de diferents parts del món han protestat per l’aplicació de sancions contra mitjans de comunicaci­ó, incloent-hi les mesures restrictiv­es adoptades contra mitjans russos estatals per part dels gegants d’internet Google, Twitter, Facebook i Instagram, que han decidit bloquejar-los o etiquetar-los com a canals afins al Kremlin. ●

RT adverteix a la seva audiència que “no es preocupi” si el senyal desapareix perquè “aviat reapareixe­rà”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain