La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una Xina ambigua es perfila com a pacificado­ra entre Rússia i Ucraïna

-

El Govern ucraïnès assegura que la Xina està “profundame­nt preocupada pel mal infligit a la població civil d’Ucraïna” i ha demanat a Pequín que actuï com a mediador en la seva guerra amb Rússia per aconseguir un alto el foc. Tot i que es mostra ambigua sobre el seu paper pacificado­r, la Xina reconeix la sol·licitud d’Ucraïna i es perfila com un actor clau per a la resolució del conflicte. La petició ucraïnesa es va produir dimarts durant la trucada que va mantenir el ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitró Kuleba, amb el seu homòleg xinès, Wang Yi.

“Ucraïna aquesta disposada a enfortir la comunicaci­ó amb la Xina en espera que la Xina jugui un paper per ajudar a declarar un alto el foc”, assegurava després del diàleg un comunicat del Ministeri d’Exteriors xinès. Posteriorm­ent, el portaveu d’Exteriors, Wang Wenbin, es va mostrar ambigu sobre el paper que jugaria la Xina, en resposta a la pregunta d’un periodista sobre quines mesures prendria per facilitar l’alto el foc. “La Xina sempre dona suport i anima tot esforç diplomàtic per resoldre la crisi pacíficame­nt”, va dir Wang Wenbin.

Mentre alguns mitjans donen per fet el paper de mediador de la Xina en la guerra – Financial Times titulava ahir en portada: “La Xina s’ofereix com a pacificado­ra”–, Pequín segueix de prop el desenvolup­ament de les converses entre Rússia i Ucraïna iniciades dilluns a Bielorússi­a, a prop de la frontera ucraïnesa. Analistes xinesos consideren que el Govern de Xi Jinping està esperant que Moscou s’afegeixi a la petició de Kíev per exercir com a mediador. Si bé abans de la guerra Pequín va mostrar la seva adhesió a Rússia, després de la invasió ha canviat la seva posició cap a l’equidistàn­cia: es mostra contrària a les sancions contra el Kremlin però divendres es va abstenir en la votació de la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU que va condemnar les accions de Vladímir Putin –vetada per Moscou–, i ahir també es va abstenir a l’Assemblea General. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain