La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense presses i amb pauses

- AN I I MARIÁNGE A Á AR

Qui es pensi que el retorn del rei Joan Carles és imminent no el coneix. Ahir, després de fer-se pública la decisió de la Fiscalia Anticorrup­ció d’arxivar totes les causes obertes contra l’anterior cap d’Estat, la vida a Abu Dhabi no va variar de la de dies anteriors, excepte per les desenes de trucades i missatges que es van rebre. En tots, la mateixa pregunta: “Quan torna?”. I per a tothom, la mateixa resposta: “No hi ha res decidit”.

La situació va quedar clarament dibuixada al comunicat que ahir va emetre l’advocat del rei Joan Carles, Javier SánchezJun­co. Primer de tot, traslladar­li personalme­nt –cosa que implica el viatge del lletrat a l’emirat– el contingut dels decrets d’arxivament, i després serà el pare del Rei qui les pròximes setmanes prengui la decisió que consideri oportuna, que es farà púbica i que no necessària­ment ha de passar per la tornada immediata i, ni de bon tros, permanent.

És veritat que van ser les circumstàn­cies i la pressió exercida sobre la Zarzuela, arran de les informacio­ns que vinculaven el rei Joan Carles amb presumptes irregulari­tats econòmique­s, el que va determinar la decisió de sortir d’Espanya el 3 d’agost del 2020, i ara, en tota lògica, una vegada aclarit el seu horitzó judicial, semblaria raonable que iniciés el camí de tornada. Les coses, tot i això, han canviat. Joan Carles de Borbó no està exiliat, no se li ha aixecat de sobte la prohibició de viatjar a

Espanya; ho podria haver fet en qualsevol moment, i, malgrat que hi va haver alguna temptativa, va preferir continuar a Abu Dhabi.

A l’emirat hi ha organitzat la seva vida, té a la seva disposició el que necessita i més enllà. Sap perfectame­nt que tornar a la Zarzuela sense que això generi una polèmica nacional és difícil. Per això, malgrat que són molts els que l’empenyen a tornar de seguida, Joan Carles de Borbó i Borbó es prendrà l’assumpte sense presses i pot ser que també amb alguna pausa. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain