La Vanguardia (Català-1ª edició)

Matrioixca

- ENRIC JULIANA

Divendres al matí el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, va esmorzar a Brussel·les amb les serioses reticèncie­s d’Alemanya, Àustria, Itàlia i Xipre a escalar en les sancions econòmique­s a Rússia.

La reunió del Consell d’Exteriors de la Unió Europea va ser dramàtica. Des d’un lloc secret d’Ucraïna, per via telemàtica, el ministre convidat, Dmitri Kuleba, va interpel·lar durament els representa­nts dels països reticents. Espanya va entrar i sortir d’aquella reunió formant part del front de fermesa, després d’advocar per l’expulsió dels bancs russos de la plataforma internacio­nal de pagaments Swift.

Divendres a la tarda Itàlia es va començar a moure, amb aquella agilitat felina que tenen els italians en les situacions difícils. El primer ministre, Mario Draghi, anunciava la tramesa d’armes a Ucraïna i que està disposat a escalar les sancions fins al Swift. Xipre també va canviar de parer.

Entre dissabte a la tarda i diumenge es va moure Alemanya, amb Àustria darrere. Escalada Swift. Tramesa d’armes de guerra a Ucraïna i, el que és més important, anunci de l’ampliació del pressupost de defensa de la República Federal. A aquest triple moviment cal afegir-hi el que suposa per a l’economia alemanya paralitzar el gasoducte Nordstream­2. [L’empresa gestora del segon gran gasoducte del Bàltic, de matriu russa, va presentar ahir suspensió de pagaments a Suïssa].

Diumenge a la nit Espanya ja no era a l’escamot davanter del front de fermesa. Dilluns a la nit Pedro Sánchez va reiterar a TVE que Espanya no pensava enviar armes de combat a Ucraïna i ratificava així unes declaracio­ns anteriors de la ministra de Defensa, Margarita Robles. Sánchez havia consensuat aquesta posició amb la vicepresid­enta segona Yolanda Díaz. Dimarts es van publicar mapes en què Espanya apareixia juntament amb Hongria i Bulgària, una cartografi­a complicada per al Govern espanyol, que al juny haurà d’acollir l’assemblea general de l’OTAN a Madrid. La ministra portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, mirava de salvar la situació assenyalan­t que Espanya participa en la tramesa d’armes a Ucraïna finançant el programa de la UE a aquest fi.

Dimecres al matí Sánchez anuncia al Congrés que Espanya enviarà armes “ofensives” a Ucraïna. Tot seguit, la ministra d’Afers Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, manifesta que no hi està d’acord als passadisso­s del Congrés, amb paraules força mesurades. Tan mesurades com el discurs del portaveu d’UP, Pablo Echenique. Dissidènci­a sense ruptura. Al final de la sessió, la vicepresid­enta

Yolanda Díaz declara als periodiste­s: “El president del Govern central té tot el nostre suport”. L’art gallec de marcar territori, en tota l’esplendor. [Tornen temps de galleguita­t en la política espanyola. Ahir

Alberto Núñez Feijóo va declarar: “Jo no vinc a insultar Pedro Sánchez: jo vinc a guanyar Sánchez”].

Són dies de reajustame­nt de posicions a tot Europa. Moscou, bon vent i barca nova!

Marine Le Pen està cremant molt de pressa els programes electorals, ja editats, en què apareixia juntament amb Vladímir Putin. A Vox ningú no sap qui és Víktor Orban. L’independen­tisme català, per descomptat, no va enviar mai emissaris a Rússia. De l’Hermitage ja no en parla ningú a Barcelona, i amb més agilitat que no pas els italians, Gabriel Rufián va donar suport ahir al Congrés a l’enviament d’armes a Ucraïna, mentre que la consellera Victòria Alsina (Junts) manifestav­a que avala la represa del gasoducte Midcat per poder enviar gas a Alemanya. Són dies de reajustame­nt que han deixat sol el veterà militant d’Esquerra Unida, que no té res a veure amb Putin, però que viu aferrat sentimenta­lment a la matrioixca que fa més de trenta anys li va regalar el seu pare després d’un viatge a la Unió Soviètica.

UP avui és una cruïlla de camins, un formiguer d’idees i sentiments contraposa­ts. Podria ser el Khàrkiv de la legislatur­a. ●

Són dies d’ajust de posicions, Yolanda Díaz s’allunya d’UP sense trencar

 ?? BMILIA GUPIETTBR ?? La vicepresid­enta segona Yolanda Díaz ahir al Congrés dels Diputats
BMILIA GUPIETTBR La vicepresid­enta segona Yolanda Díaz ahir al Congrés dels Diputats
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain