La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vox demana garanties al PP que entrarà al nou govern de Castella i Lleó

- ASIER MARTIARENA

El desbloquei­g de les negociacio­ns entre PP i Vox a Castella i Lleó ja és un fet. Després de la mà estesa el dia abans per part dels populars per a un hipotètic acord, sempre que el repartimen­t de càrrecs anés precedit d’un pacte en matèria programàti­ca, els ultranacio­nalistes es van mostrar disposats ahir a avançar en la més que probable coalició, sempre que se’ls garanteixi l’entrada en el pròxim executiu. “No pensem entrar en un govern sense acordar abans un programa, ni pensem acordar un programa sense la garantia d’entrar en el govern”, va resumir el líder regional de Vox, Juan Ignacio García Gallardo.

L’ordre dels factors podria alterar el producte, si bé les dues formacions estan abocades a oficialitz­ar una entesa després de la negativa expressa de Vox i PSOE a facilitar amb la abstenció la investidur­a d’un govern en minoria presidit pel popular Alfonso Fernández Mañueco.

El repartimen­t final de conselleri­es continua sent un misteri. Però veient que Vox ha reclamat almenys el mateix botí que va obtenir Ciutadans en la darrera legislatur­a, hi ha no pas menys de quatre conselleri­es i una trentena d’alts càrrecs en joc.

A les Corts de Valladolid agafa forma la possibilit­at que Educació, Agricultur­a i Ramaderia, Ocupació i Medi Ambient caiguin en mans dels ultranacio­nalistes, per bé que ni uns ni d’altres volen assumir l’autoria dels rumors.

I, paral·lelament, el jutjat d’instrucció número dos de Salamanca ha rebutjat el recurs plantejat pel PP de Salamanca a la petició de la Fiscalia perquè el Tribunal de Comptes analitzi les donacions rebudes pels populars durant el procés de les primàries del 2017, en què l’actual president de la Junta de Castella i Lleó en funcions, Alfonso Fernández Mañueco, va ser elegit candidat.

Dins la investigac­ió es preveu que aquest dijous declari la gerent del partit, Isabel Sánchez, com a investigad­a per un presumpte finançamen­t il·legal pel qual també estan imputats el president provincial del partit, Javier Iglesias, i el mateix PP com a persona jurídica.

Tots ells hauran de provar que els 24.140 dels quals el magistrat qüestiona l’origen com a possible “donació anònima il·legal” provenen, en realitat, d’alts càrrecs del partit –incloent-hi el mateix Mañueco– com a bestreta per cobrir deutes d’afiliats. De manera que aquests poguessin votar en les primàries que va guanyar el president en funcions de Castella i Lleó, després de la participac­ió de poc més d’un 13% de la militància. ●

Els populars no aconseguei­xen aclarir el seu calendari judicial pel presumpte cas de finançamen­t irregular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain