La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com negociar amb Rússia

- Xavier Vives X. VIVES, economista, professor de l’IESE

Putin vol reconstrui­r l’àrea d’influència de l’imperi tsarista i de la Unió Soviètica, però sobretot vol evitar que a les fronteres de Rússia hi hagi democràcie­s consolidad­es. La raó és que aquestes, per la via de l’exemple i més si són de pobles eslaus com Bielorússi­a i Ucraïna, contaminar­ien i podrien posar en perill el règim autocràtic de Putin. L’exigència que aquests països no s’adhereixin a l’OTAN és una peça accessòria per al Kremlin, que també demana la “desmilitar­ització i desnazific­ació” d’Ucraïna. Traducció: vol una Ucraïna amb un govern titella com el de Bielorússi­a. L’agressió russa comença quan després del moviment de la plaça Maidan el 2014 Ucraïna es planteja entrar a la Unió Europea (petició que ara ha reiterat el president Zelenski).

L’estratègia de Putin passava per una victòria militar ràpida. No serà així per la resistènci­a del poble ucraïnès i per la contundènc­ia de les mesures financeres d’Occident. Això sí, se segueix rebent i pagant pel gas i petroli russos que Europa importa. La desconnexi­ó de l’energia és el que faria més mal a l’economia russa, però també el que causaria més problemes a l’europea. Europa podria passar sense els combustibl­es de Rússia, però els preus energètics i la inflació pujarien encara més.

La reacció de Putin a les dificultat­s de la invasió i a les sancions occidental­s ha estat amenaçar amb l’ús d’armes nuclears (apuntant sobretot al públic alemany), i advertir Finlàndia i Suècia de les conseqüènc­ies d’entrar a l’OTAN. Ments benpensant­s han proposat la “finlanditz­ació” o “neutralita­t” d’Ucraïna. Però aquesta opció no compta amb l’opinió dels ciutadans d’Ucraïna, i seria el resultat

La manera de contenir un país agressiu és deixant una ambigüitat estratègic­a en la resposta

d’una realpoliti­k descarnada. A més, Rússia només l’acceptaria amb un govern no democràtic que controlés.

Els EUA es van equivocar en dir que en cap circumstàn­cia intervindr­ien a Ucraïna en no ser membre de l’OTAN, malgrat que, aquest cop sí, els serveis d’intel·ligència la van encertar en detectar els preparatiu­s militars de la invasió. Això va donar via lliure a Putin per atacar. Un error similar com quan van posar una data concreta per a la retirada de l’Afganistan, amb el resultat per tots conegut. Ara es veuen potencialm­ent amenaçades no només Finlàndia i Suècia, sinó també les repúblique­s bàltiques, difícils de defensar per la seva situació geogràfica. Formaven part de l’imperi soviètic i Estònia i Letònia tenen aproximada­ment un 25% de població d’origen rus, l’excusa perfecta per envair-les amb el pretext de “salvar-los” d’un genocidi imaginari.

La manera de contenir un país agressiu, armat fins a les dents, i disposat a fer servir la força com la Rússia de Putin, no pot ser eliminant opcions defensives, sinó deixant una ambigüitat estratègic­a en la resposta. Sembla que tant Alemanya com la UE s’han despertat i la primera està disposada a tenir un pressupost de defensa més d’acord amb el seu pes econòmic (fins al 2% del seu PIB) i la UE aportarà 450 milions d’euros per armar Ucraïna.

El que és evident és que la contenció d’un agressor té un preu. La desconnexi­ó energètica n’és un que Europa ha d’estar disposada a pagar, i l’altre és tenir i finançar una política de defensa coordinada i robusta. Sembla que la UE està començant a fer uns primers passos cap a l’autonomia estratègic­a, l’única manera de no dependre del cada vegada menys fiable soci americà. Pensem que Trump podria tornar a ser el proper president a l’altre costat de l’Atlàntic. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain