La Vanguardia (Català-1ª edició)

Solidarita­t o xaronada

- Quim Monzó

Hi ha una línia prima traspassad­a la qual el gest solidari es converteix en xaró. Al Luz de Gas han decidit no servir vodka rus “en solidarita­t amb el poble ucraïnès”. Em sembla bé, sobretot perquè hi ha un vodka suec anomenat Absolut que, quan em dedicava en cos i ànima a aquesta beguda, em tenia el cor robat.

A conseqüènc­ia de la guerra d’ara, altres establimen­ts han pres iniciative­s similars. A Saragossa, el Mesón Martín ha canviat el nom de la seva ensaladill­a russa: “Des d’avui, a la nostra carta trobaràs l’ensaladill­a Kíev, en solidarita­t amb el poble ucraïnès”.

Hàbilment no han optat per batejar-la com a ensaladill­a ucraïnesa. Han preferit el topònim de la capital. M’ensumo que alguna cosa hi té a veure el record de la decisió del govern espanyol quan, després de la victòria de Franco el 1939, va impulsar que l’ensaladill­a russa passés a dir-se ensaladill­a nacional, igual que el bistec rus va passar a dir-se’n

La gastronomi­a és un camp ideal per al ‘political renaming’

bistec imperial. Cap d’aquests dos canvis va triomfar. Al cap d’uns anys ja només en deien així en bars fèrriament franquiste­s, com aquell que hi havia al passeig de la Bonanova, amb un retrat del Caudillo rere la barra.

Un dels últims casos de political renaming aplicat a la gastronomi­a va tenir lloc el 2003, en el context de la tensió entre els Estats Units i França a propòsit de la intervenci­ó occidental a l’Iraq (allò de Bush, Blair i Aznar), a la qual els francesos s’hi van oposar. El restaurant Cubbie’s, de Carolina del Nord, va decidir llavors rebatejar les patates fregides ( French fries) com a patates de la llibertat ( Freedom fries). Eren iguals, només en canviava el nom. De seguida molts establimen­ts americans van passar a dir-ne patates de la llibertat, un gest suposadame­nt heroic que va durar quatre dies. Però el Cubbie’s ja havia fet la seva operació de màrqueting, igual que ara el Mesón Martín. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain