La Vanguardia (Català-1ª edició)

A ERC hi ha més sexe que amor

- Susana Quadrado

Cal dir-ho a les adolescent­s de seguida, perquè no s’amarguin la vida. Adeu a la morbosa tortura de l’amor. “Si fa mal, no és amor”. Despatxem gairebé tota la literatura occidental, que morin els poetes. Menys Shakespear­e i més pilates. Estimar cansa, l’afecte absolut no compensa, i com fatiguen els enutjos, les reconcilia­cions, la pèrdua. Ai, la pèrdua. Bah! Que l’amor no està per tancarse en si mateix, sinó que ha d’expandir-se i expandir en totes direccions, com més éssers bípedes millor, amics, coneguts, saludats, què sé jo. Perquè l’amor es multiplica quan una dona anul·la tota inclinació per estimar i ser estimada per una sola persona.

Així ho ha decretat una espècie de neofeminis­me per al qual no existeix revolució més urgent que aniquilar l’amor romàntic, per nociu i perillós. Sap on cal apuntar: a l’AMOR, així sense adjectius i en majúscules, ja que l’amor, si no és romàntic, no és res. O és fou o no és res, duri el que duri i encara que acabi descarrila­nt en algun canvi d’agulles. L’amor només aprens a identifica­r-lo quan el tens i, sí, costa de prescindir-ne. El sexe està molt bé, una festa, hi estic radicalmen­t a favor, però no cal que t’enamoris. Sense lírica i també sense espines, com el peix congelat.

Pot ser que no entenguin l’abast d’aquesta veritat les ideòlogues d’ERC, la CUP i Podem, que corren per una nova pista de patinatge. Penso que a la consellera d’Igualtat i Feminismes li deu agradar ben poc l’amor. Aquests dies, perquè va passar Sant Valentí, Tània Verge ha recollit la seva segona polèmica, aquest cop per una campanya que equipara romanticis­me amb violència masclista i submissió. La primera va ser quan es va inventar la “transinclu­siva” paraula totis (ni tots, ni totes). No hi havia explicació raonable per a allò, així com ara tampoc n’hi ha per al fet que una conselleri­a dicti com hem d’estimar-nos.

Ni tan sols en aquests temps de Tinder, #MeToo i polirelaci­ons, i encara que proliferen les identitats més diverses, l’ésser humà no ha canviat la seva manera de relacionar-se amb l’amor. L’amor bo, el que no és només sexe i el que mai, mai de la vida és violència i abús. Si ens el carreguem, ara digui’ns, consellera, què fem amb la festa de Sant Jordi. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain