La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kíev i la factura del procés

- Joaquín Luna

Em pregunto quants anys han de passar perquè el procés ja no passi factura a Catalunya i la nostra mirada –a nosaltres i al món exterior– deixi d’estar contaminad­a, de manera que parlar d’Ucraïna, del col·legi arbitral de Tenerife o de passejar per la vida amb un lliri a la mà sigui una cosa natural i, sobretot, lliure d’apriorisme­s.

Passi el que passi, es parli del que es parli, de moda o de guerres, l’enèsima factura apareix sobre la taula: i com pago jo ara un cafè i un Vichy si he malgastat fins a l’últim euro de la meva butxaca –i de la meva credibilit­at–? Igual que els vells gentilhome­s de Castella, hi ha un nucli polític i social incapaç de fer taula rasa i començar de zero, d’aquí que abans morts –o ridículs– que senzills.

Pel que fa a proverbis ningú no guanya els xinesos. Són sofisticat­s, originals i lleugerame­nt poètics, a diferència dels nostres.

Ucraïna deixa en evidència que Catalunya continua desubicada en tot

Dels anys a Hong Kong i Pequín me’n va quedar gravat un, molt útil en aquells anys en què la Xina s’esforçava a passar del maoisme al capitalism­e, un triple salt mortal: “Fer sopa de peix d’un aquari és fàcil, el difícil és fer un aquari d’una sopa de peix”.

Aquí, la sopa de peix se’ns ha indigestat –mira que és difícil!– i, mig orgull, mig supèrbia, costa i costarà d’aterrar novament al món, tan complex, sobretot quan has passat una dècada simplifica­nt-ho tot a un blanc o negre. Apostant a vermell o negre. Aquesta és, crec, la factura diabòlica que toca continuar pagant, dia rere dia, mes rere mes.

Catalunya està desubicada a tot arreu. En si mateixa, a Espanya, a Europa i al món. Mirem el fons de l’olla, una mica de sopa, quatre grans d’arròs, i alguna petxina i un parell d’espines provant de recordar i recompondr­e aquell aquari, que ni estava tan malament –de malament ho estan a Ucraïna– ni era tan espantós.

Quan aconseguei­xes reduir la realitat al blanc o el negre, a bons i dolents, a indis i americans –amb rèdits electorals–, costa i molt afrontar la complexita­t del món. Sobretot, si despulla alguns dels mites fundaciona­ls i deixa en evidència aquells líders de pa sucat amb oli. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain