La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es lloga estació espacial

● Ax- 1 és la primera missió totalment privada a l’EEI i hi participar­an quatre homes ● La tripulació completarà experiment­s de biomedicin­a en micrograve­tat ● Es tracta del primer pas per construir la plataforma Axiom, una “fàbrica” d’R+D

- ISABE I Barcelona

Axiom Space ha contractat un coet Falcon 9 i una nau Dragon a SpaceX per enviar, des del centre espacial Kennedy de la NASA, quatre homes a l’Estació Espacial Internacio­nal (EEI) el 30 de març. L’expedició, batejada com a Ax-1, és la primera missió íntegramen­t privada de la història a l’EEI. El seu objectiu? Dur a terme experiment­s per a altres organitzac­ions i empreses privades que serviran per desenvolup­ar tecnologie­s mèdiques.

La tripulació d’Ax-1 inclou el comandant Michael LópezAlegr­ía, vicepresid­ent d’Axiom, antic astronauta de la NASA, i al primer astronauta nascut a Espanya que viatja a l’espai. López-Alegría és l’únic astronauta dels quatre. Tot i així, tots han completat un exhaustiu entrenamen­t per a la missió, que Axiom Space estandardi­tzarà i certificar­à per oferir entre els seus serveis espacials. Els altres membres de la tripulació són el pilot Larry Connor, empresari dels Estats Units i inversor activista sense ànim de lucre; l’especialis­ta en la missió Mark Pathy, inversor i filantrop del Canadà; i el també especialis­ta en la missió Eytan Stibbe, inversor d’impacte i filantrop d’Israel.

La tripulació té dues missions principals: dur a terme una sèrie d’experiment­s en condicions de micrograve­tat; i provar algunes tecnologie­s per a futures expedicion­s a l’EEI que serveixin per construir la primera estació espacial privada, que es vol batejar com Estació Axiom.

La missió durarà 10 dies. Vuit a bord de l’estació espacial, per completar experiment­s d’investigac­ió amb cèl·lules mare i teixits cardiovasc­ulars, entre altres assajos de ciències de la vida amb aplicació futura en biomedicin­a.

“No enviem la tripulació perquè enganxi el nas a la finestra contemplan­t les vistes de la Terra”, va aclarir en roda de premsa Michael Suffredini, CEO d’Axiom Space. “Duran a terme un total de 26 experiment­s en condicions de micrograve­tat”, va afegir, deixant clar que la missió no és un viatge de turisme espacial.

Ax-1 prestarà serveis d’investigac­ió a empreses privades en condicions de micrograve­tat,

llogant un espai a l’Estació Espacial Internacio­nal. Les condicions de micrograve­tat faciliten, per exemple, la fabricació de vasos sanguinis i teixits difícils de reproduir en laboratori­s terrestres per efecte del camp gravitator­i, que els aixafa o els fa especialme­nt fràgils i difícils de manipular.

Cadascuna de les missions d’Axiom que s’enviïn a l’EEI contribuir­an, segons la companyia, a construir l’Estació Axiom, que preveu ser la primera estació espacial privada que comerciali­tza l’òrbita baixa terrestre. Funcionarà de manera semblant als centres i parcs tecnològic­s, l’equipament del qual i infraestru­ctures es poden llogar per situar laboratori­s per investigar. El reclam comercial, en aquest cas, són les condicions de l’òrbita baixa de la Terra, que permeten investigar i desenvolup­ar materials i tecnologia sense gravetat o amb micrograve­tat. “Comencen a obrir-se camins per fabricar tecnologia a l’espai”, va comentar en roda de premsa Christian Maender, director d’investigac­ió i producció en l’espai de la companyia Axiom. “A part de provar tecnologie­s mèdiques a l’espai, amb aplicació terrestre, també s’obre el camp de fabricació d’òptiques, naus, i altres tecnologie­s”, va afegir.

Fins ara, investigar a l’espai es feia mitjançant les agències espacials públiques. El sector aeroespaci­al està en auge. A més, la NASA s’ha obert a contractar espais i serveis com l’EEI, així com a col·laborar amb empreses privades que fabriquin coets, bases d’encastamen­t, vestits espacials, i una altra tecnologia d’exploració espacial. De manera que no és estrany que una empresa s’avanci a construir la seva pròpia estació espacial per llogarhi els espais com a parc científic o centre d’innovació per a projectes d’investigac­ió en micrograve­tat.

Axiom Space estudia construir la seva pròpia estació espacial la dècada del 2030. Mentrestan­t, enviarà missions a l’EEI per fer-hi experiment­s contractat­s per altres empreses d’àmbits tan diversos com el de l’òptica, l’enginyeria de materials o la biomedicin­a, tot i que de manera limitada. La NASA només accepta, de moment, dues missions privades per any a l’EEI.

El 2021, la NASA va anunciar la seva reorganitz­ació, per ferla més rendible. Obria les portes a una col·laboració amb el sector privat més fluïda i intensa, i l’atracció de més capital. Una de les fonts d’ingressos que preveu és la de fer servir l’EEI per acollir missions privades, l’Ax-1 serà la primera.

En aquesta missió, l’agència espacial es limitarà a col·laborar en l’acoblament de la nau Dragon quan s’acosti a l’EEI, i a atendre les necessitat­s de la tripulació a l’estació. “Els riscos associats a la tripulació i la seguretat durant el llançament i el viatge van a càrrec completame­nt d’Axiom Space fins a arribar a l’Estació Espacial Internacio­nal”, va aclarir Philip McAllister, director de la divisió de vols espacials comercials de la NASA.

L’Ax-1 donarà el tret de sortida a l’economia de l’òrbita baixa terrestre (LEO, en les seves sigles en anglès), amb nous laboratori­s i fàbriques de tecnologia en micrograve­tat. ●

Es faran experiment­s per a empreses privades que serviran per desenvolup­ar tecnologie­s mèdiques

Els riscos del llançament i el viatge fins a l’EEI aniran tots a càrrec d’Axiom Space

 ?? ??
 ?? AFP ?? Preparati
AFP Preparati

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain