La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Suprem reafirma que el castellà també és llengua vehicular a Catalunya

- REDACCIÓ MAdrid

El Tribunal Suprem (TS) ha avalat el decret de currículum de primària de la Generalita­t del 2015 perquè, tot i que omet qualsevol referència al castellà com a llengua vehicular, que no hi estigui inclòs no “menyscaba” la seva posició com a llengua docent a Catalunya, com també a tot Espanya. Contràriam­ent, que en fos exclòs sí que seria “manifestam­ent inconstitu­cional”.

Així ho ha determinat la secció quarta de la sala contencios­a administra­tiva del Suprem en una sentència en què rebutja la petició de l’Advocacia de l’Estat d’anul·lar dos articles del decret 119/2015, del 23 de juny, d’ordenació dels ensenyamen­ts de l’educació primària.

El decret, en el règim lingüístic, no al·ludeix ni al català ni al castellà, sinó que es remet a la llei d’educació de Catalunya (LEC), que indica que el català és la llengua “normalment utilitzada”, però no pas l’única. El TS explica que, en realitat, la crítica de l’Advocacia de l’Estat se centra en la

LEC, la constituci­onalitat de la qual en aquest punt va ser avalada pel Tribunal Constituci­onal. “L’omissió de referència al castellà no suposa que estigui exclòs com a llengua vehicular, com assenyala el TC, ja que això seria manifestam­ent inconstitu­cional. Però és que, a més, aquesta omissió és de la LEC, i no pas del decret, ja que aquest decret es limita a remetre’s a la llei sense que ni tan sols en reprodueix­i el contingut ni al·ludeixi al català”.

A més, concreta que el decret del Govern “s’haurà d’interpreta­r en el sentit que no menyscaba la posició que assigna al castellà en l’ensenyamen­t” la Constituci­ó, la legislació i la jurisprudè­ncia del TC, “de manera que quedi assegurat el seu domini ple al final de l’ensenyamen­t obligatori”. ●

“L’omissió de la referència al castellà no suposa que en quedi exclòs, ja que això seria inconstitu­cional”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain