La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acord per fer arribar bona connectivi­tat a les zones més remotes de Catalunya

- D. GUERRERO L’HospiCLleC de Llob.

Els últims anys s’ha avançat molt en l’extensió de la fibra òptica, però aquesta tecnologia no resol la falta de cobertura dels telèfons mòbils. La connectivi­tat oferta a través de satèl·lits es presenta ara com una solució per a zones remotes i aïllades.

Els nuclis més allunyats de la Val d’Aran han estat el lloc escollit per fer una prova pilot d’Hispasat i la Mobile World Capital, que dotarà de connectivi­tat via satèl·lit de banda ampla racons d’alta muntanya com el refugi d’Artiga de

Lin, on actualment no hi ha cobertura. No parlem únicament de poder connectar-se a les xarxes socials a penjar una foto, sinó de desplegar també solucions a àmbits com la salut o la connexió d’emergèncie­s i seguretat per si algú té un accident.

“Amb una infraestru­ctura a 36.000 quilòmetre­s d’aquí, s’obre tot un món nou”, destaca el president d’Hispasat, Jordi Hereu. Una vegada validat el bon funcioname­nt a la Val d’Aran, la idea és traslladar el projecte a altres zones de muntanya amb problemes de cobertura a la resta d’Espanya.

Encara que es faci mitjançant un abordatge diferent, el projecte busca posar solució al mateix problema que miren de resoldre la MWCapital i la Generalita­t juntament amb el sector privat des de fa mesos amb la creació d’àrees 5G. Una es troba a l’Alt Pirineu, cobrint les comarques del Pallars i l’Alt Urgell. En aquest cas s’impulsa el desplegame­nt de la tecnologia via terrestre i es promouen casos d’ús útil i proves de concepte en entorns reals que puguin repercutir en la transforma­ció digital i la dinamitzac­ió econòmica de zones afectades per la despoblaci­ó. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain