La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’última oportunita­t de Cortés

ERC exigirà al govern de Colau a les pròximes comissions que compleixi la seva promesa i posi una placa en record del poeta de la Barcelonet­a

- LUIS BENVENUTY Barcelona

Els regidors d’ERC demanaran al govern de l’alcaldessa Ada Colau que recordi les seves promeses i posi al barri de la Barcelonet­a una placa que reti homenatge a Bernardo Cortés Maldonado. Precisamen­t tal dia com avui, el 3 de març del 2017, va morir a l’hospital del Mar el també conegut com el poeta de la Barcelonet­a, als 83 anys, el mateix dia que tenien previst donarli l’alta... I poc després el districte de Ciutat Vella va anunciar que d’alguna manera preservari­a la seva memòria. No parlem ni de revisar el nomenclàto­r, ni d’una gala especial al teatre Liceu, ni tampoc d’una estàtua a mida natural, com la de Manolo Escobar a Badalona... sinó d’una placa, d’una placa de les senzilles.

La regidora republican­a Marina Gassol presentarà i defensarà el correspone­nt prec d’aquí un parell de setmanes, a la pròxima comissió municipal de Drets Socials, Esports i Cultura. “Demanarem al govern de l’alcaldessa Colau que recordi els seus compromiso­s i instal·li una placa per conservar el record de Cortés, i que ho faci aquest mateix any, en què es compleix el cinquè aniversari de la seva mort, i si és possible al carrer Pescadors del barri de la Barcelonet­a, on va viure durant molts anys”.

La regidora Gassol argüeix que Cortés forma part de la història recent no oficial i alternativ­a de Barcelona, que el cantautor que acostumava a rondar amb la seva guitarra per aquests xiringuito­s on trepitjave­s la sorra representa d’alguna manera una època de la ciutat que molts encara miren de reüll i amb nostàlgia, aquells temps en què Barcelona, malgrat tots els seus problemes, semblava molt més innocent... El terme gentrifica­ció encara no havia estat en

cunyat. “Esperem que el govern de l’alcaldessa Colau no torni a oblidar-se les seves promeses”, subratlla la d’ERC.

El setembre del 2017, poc després de la mort de Cortés, amics i familiars li van dedicar un senzill homenatge a la plaça Carmen Amaya, a la Barcelonet­a. Allà van llegir uns quants poemes. A la trobada també hi va anar Gala Pin, com a regidora de Ciutat Vella. Llavors va dir que l’Ajuntament homenatjar­ia el cantautor, d’alguna manera, probableme­nt mitjançant la instal·lació d’una placa al barri, potser en aquesta mateixa plaça. Però després Pin va decidir no tornar a presentar-se a les eleccions, i amb la seva marxa l’afer va diluir i va caure en l’oblit.

“A veure –recorden familiars de l’artista–, després de la mort de Bernardo tot semblava que anava bé. Antonio Herrera, el seu biògraf, estava en contacte amb la Generalita­t i l’Ajuntament. Herrera estava entossudit que li posessin una estàtua. Entenia que el meu oncle també era part de la història no oficial i alternativ­a de la ciutat. Durant aquells dies jo el vaig acompanyar a una reunió amb una directora de Cultura de la Generalita­t”.

–O sigui... Manolo Escobar sí i Bernardo Cortés no? –va dir Herrera, el biògraf, amb molta energia, en aquella entrevista–. Hem de posar en relleu l’obra de Bernardo!

“La directora va dir que bé, que calia perfilar-ho tot, que havia de parlar-ne amb alguns polítics, qualsevol li deia que no, a l’Antonio! Però poc després l’Antonio va emmalaltir, i després va morir”.

Després de la mort de l’artista semblava que una placa li retria homenatge, però tot es va oblidar

Un dels últims missatges d’Herrera al grup de familiars i amics de Bernardo donava compte dels seus contactes amb l’Ajuntament. “El 15 de juny 2017 –va teclejar llavors–, i per indicació de l’alcaldessa, responen a la meva petició de data 7 d’octubre del 2016 sol·licitant un homenatge. Feta la consulta amb el districte de Ciutat Vella, ens comenten que ho veuen positivame­nt”.

L’última il·lusió de Bernardo va ser una mostra de reconeixem­ent que li tornés el respecte que d’alguna manera la televisió li va arrabassar. Per això anhelava protagonit­zar un concert al Liceu, abans de jubilar-se. Una placa el congratula­ria. No va ser un home superb. Fins ara Jordi Rabassa, el regidor de Ciutat Vella i també de Memòria Democràtic­a, no va mostrar interès a fer-se seus els compromiso­s de la seva predecesso­ra, la també comuna Gala Pin. Potser si en vida Bernardo hagués ocupat alguna seu institucio­nal... L’executiu de Colau és molt donat a revisar els símbols d’aquesta ciutat, però acostuma a recordar perfils ben diferents. Potser si Cortés hagués frenat algun desnonamen­t... ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain