La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona tanca el pressupost del 2021 amb un dèficit de 64,7 milions

- RAÚL MONTILLA Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona va tancar el 2021 amb un resultat negatiu de 64,7 milions d’euros, menys del previst: es van arribar a preveure al voltant de 150 milions d’euros, sumant-hi en aquest cas les empreses municipals. Al marge del dèficit, que va ser buscat després que el Govern central canviés les regles de despesa per fer front a la pandèmia, l’execució dels comptes va arribar a un 95%.

Són algunes de les dades del tancament del pressupost de l’any passat, facilitade­s ahir, i en què també es constata que la inversió municipal va tornar a suposar més d’un 15% dels ingressos corrents, com era habitual abans de la pandèmia. Durant el 2020 aquest percentatg­e va baixar fins al 10%.

“Hem adquirit molt patrimoni: locals, baixos, edificis singulars... I hem exercit el dret de tempteig i retracte, encara que hàgim continuat construint habitatge”, va manifestar el tinent d’alcalde Jordi Martí, que també és el regidor de Pressupost­os.

En aquest sentit, Martí va remarcar l’alta capacitat inversora del Consistori, que va ser de 511 milions d’euros el 2021. Un total de 108 milions es van gastar en compra d’habitatge.

Sobre el fet que l’Ajuntament tanca amb menys dèficit del previst, la resposta està en l’augment d’ingressos procedents d’impostos com el de plusvàlues, però també del que incumbeix l’activitat econòmica.

“Comptàvem amb més peticions d’ajornament­s en el pagament de l’IAE que finalment no han tingut lloc”, va afegir el gerent de Pressupost i Hisenda, Jordi Ayala, que va incidir també en l’alt percentatg­e d’execució pressupost­ària: “No és habitual en altres administra­cions arribar a un 95%, i més en un moment com el que hem viscut”, va assenyalar.

En aquest sentit, Jordi Ayala va explicar que el 2021 va ser l’any de més execució de despesa no financera de la història de l’Ajuntament, amb un import de 2.857,3 milions d’euros, uns 209,5 milions més que l’any 2020.

Pel que fa a l’endeutamen­t, encara que el govern sociocomú va optar durant la pandèmia per l’augment –també ho ha fet als comptes d’aquest 2022–, i ja ascendeix a 816 milions d’euros, encara se situa per sota del 30% dels ingressos corrents. Concretame­nt en representa un 29,34%. “És que el pressupost ha crescut molt; només els últims set anys, uns 900 milions d’euros”, va manifestar Jordi Martí.

Finalment, la mitjana del temps de pagament a proveïdors de l’Ajuntament es va fixar en 18,8 dies. ■

L’execució dels comptes arriba al 95% i les inversions creixen gràcies a la compra de patrimoni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain