La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Busques de rellotge. Restes quiet entre números que són lletres. 2 Raresa d’ateu. Principi d’urticària. Estoigs de futures gallines. Còpula. 3 Fabriquis mentalment. Caragols a la roba interior de l’àvia. 4 Al final, el desbanco. Llengua maputxe, parlada a Xile, pels volts de Valdivia i Concepción, i a l’Argentina, sobretot a la regió de Neuquén. Principi d’eloqüència. 5 Pronunciat­s amb les mans. Còpula. Tinguin gust d’all. 6 Est. Aquesta viu i jutja d’una manera severa. Que té nusos. 7 Forat del nas. Bestieses pròpies dels infants. 8 Guanyaré. Sempre sona i ressona per damunt del sol. Principi administra­tiu. 9 Arbre semblant al salze del qual s’extreu el vímet. Separi el suro segons la qualitat. Est. 10 Ara fem l’article. Ens instal·lem entre el brancatge. Privats dels seus atributs sexuals. 11 Menú de ranxo. Cadascun dels copets que fa el mecanògraf sobre el teclat de la màquina d’escriure. 12 Garbell que serveix per porgar el gra a l’era. Mutació que portem al moneder. Associació de solistes basquetbol­istes. 13 Peixos dels túnids. Fam.

Mamem sense ajuntar els llavis en cap moment. 14 Converteix­i un fonema en sibilant. Repeteixi.

VERTICALS 1 Xoquen les copes per celebrar una victòria. La collita més transcende­nt en el món del vi. 2 El vi més avorrit. Tractares de manera vil a la pàtria de santa Teresa. 3 Ens cal per respirar. Introduire­m una papereta de vot a la urna. Sostres naturals. 4 Quin? S’hi esforcin i els costi. Nervi, segons on. 5 La peixera dipositàri­a de la voluntat popular. L’acció de xumar que primer dominen els nadons. En un cert sentit, xai. 6 Al bell mig del cel. Esmicolat. Principi d’elegància. Una de les primeres sèries de forenses que va esdevenir franquícia, segons si la situaven a Las Vegas, a Miami o a Nova York. 7 Soja, també. Li passa l’electricit­at pel tercer ull. Escaire a mig centenar. 8 Aquestes clientes són les que fan ús d’un servei. Consagrà. 9 La nota musical més vàcua. Conjunt de tribus. Jungla presidida per Cassà.

10 Sàlvia romana que val el seu pes en or. Dit de les festes celebrades a Eleusis en honor de Demèter. 11 Omeia sense cap ni peus. Taca algú amb sang. L’esperat final del combat. 12 Posà el cul al banc per descansar. Palmereta. Est. 13 Nitrogen. Recepta que provoca taques d’oli. Distreure una part del pressupost fraudulent­ament. 14 Monedes valenciane­s de coure encunyades per Fellip V. Desacatà les ordres rebudes.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain