La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya supera els 100.000 morts des de l’inici de la pandèmia

Darias analitzarà amb les comunitats la nova estratègia covid el 10 de març

-

100.037 morts. La xifra de persones mortes oficialmen­t per la covid a Espanya ha superat aquesta xifra simbòlica, els 100.000. Les dades més dures de dos anys de pandèmia que, ara, sembla que per fi remet. Segons les dades facilitade­s ahir pel Ministeri de Sanitat, la incidència acumulada ha descendit un 30% en una setmana, i se situa en 486. La càrrega assistenci­al també segueix caient, però la covid continua segant vides, 154 les últimes hores.

Darrere aquestes xifres fredes s’amaguen molt dolor i tristesa i, sobretot, molta solitud. Perquè la majoria dels morts han mort sols, sense l’escalf dels seus familiars a conseqüènc­ia de les mesures imposades per aturar l’epidèmia, sobretot als hospitals i als centres de gent gran. Només el 2020, amb una primera onada atroç, el nombre de morts va superar els 60.000.

Gairebé la majoria dels morts (uns 49.000) s’han registrat en tres comunitats, les més poblades, però no en l’ordre del nombre d’habitants. Catalunya és la regió amb més defuncions (18.179), seguida de la Comunitat de Madrid (17.433) i, a més distància, malgrat tenir gairebé 8,5 milions de ciutadans, Andalusia (menys de 13.000). Però les dades apunten que la pandèmia remet clarament i arriba el moment de plantejar una nova estratègia de vigilància de la covid. La ministra Carolina Darias va anunciar després de la reunió del Consell Interterri­torial que serà debatuda amb tots els consellers del ram dijous vinent, 10 de març, a Saragossa, dins de l’estratègia de Salut Global.

La nova fase té com a finalitat recuperar completame­nt l’activitat sanitària no covid, alhora que s’instaura la normalitat a la resta d’àmbits. Així ho indiquen membres d’aquest grup d’experts, que consideren que l’estratègia es presentarà “consensuad­a amb Brussel·les”.

Aquesta estratègia se centra en la vigilància epidemiolò­gica de la població vulnerable, deixant de banda la població general. “Quan passi aquesta sisena onada, ja no té sentit tenir tot el sistema monitorant cada cas”, assenyalen les fonts esmentades.

A més de proves de detecció, accés a les vacunes i altres fàrmacs que redueixen la gravetat de la malaltia en cas d’infecció, la població vulnerable haurà de mantenir l’ús de la mascareta tant als espais interiors com a l’exterior (quan hi hagi aglomeraci­ons). Per a la resta, s’acabaran les mascaretes a bona part dels espais interiors si hi ha ventilació (hi haurà llocs en què es mantindrà, com els hospitals), apunten fonts de la Ponència d’Alertes. La ministra Darias va eludir pronunciar-se sobre quan s’eliminarà l’obligació de portar aquesta peça als interiors.

En aquest procés a la nova normalitat, Darias va informar que a partir de la setmana que ve només s’emetrà un informe setmanal de la situació vacunal

El Govern central fereix 5.000 llits i respirador­s per a les víctimes de la guerra d’Ucraïna

de la població i, a partir del 14, només hi haurà dos informes epidemiolò­gics a la setmana (en lloc dels quatre actuals).

Darias va anunciar que el Sistema Nacional de Salut habilitarà més de 5.000 llits hospitalar­is, respirador­s i material sanitari repartits a totes les comunitats autònomes per a les víctimes de la guerra a Ucraïna. “El Sistema Nacional de Salut se suma així a la solidarita­t i suport de tot el Govern central i les comunitats amb Ucraïna”, va assenyalar la titular de Sanitat, que va recordar que aquesta ajuda se suma a la que està coordinant la Unió Europea”. En paraules de la ministra, aquesta xifra “supera” l’aportada pels països de l’entorn i ofereix la possibilit­at de tenir habilitats llits hospitalar­is “per si calgués portar pacients i víctimes de la invasió russa a Ucraïna al nostre país”, va indicar. “Són temps de dificultat i, per tant, d’unitat”, va concloure la titular de Sanitat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain