La Vanguardia (Català-1ª edició)

Resolució històrica per un tractat mundial contra la contaminac­ió per plàstics

-

Representa­nts de 175 països han donat suport a una resolució històrica a l’Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient a Nairobi per posar fi a la contaminac­ió per plàstics i pactar un acord internacio­nal legalment vinculant per al 2024. La resolució planteja com a meta abordar el cicle de vida complet del plàstic (producció, disseny i eliminació...).

“La contaminac­ió plàstica s’ha convertit en una epidèmia. Amb aquesta resolució som al camí de la cura”, va assenyalar el ministre de Clima i Medi Ambient de Noruega, Espen Barth Eide. El pacte estableix la creació d’un comitè intergover­namental de negociació, que començarà a treballar el 2022, amb l’ambició de completar un projecte d’acord global legalment vinculant a finals del 2024.

La intenció és donar resposta a tota la cadena dels plàstics, el disseny de productes i materials reutilitza­bles i reciclable­s, incloent-hi els microplàst­ics. Un altre àmbit d’acció serà la col·laboració internacio­nal per facilitar l’accés a la tecnologia, el desenvolup­ament de capacitats i la cooperació científica i tècnica. El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) convocarà a finals del 2022 un fòrum obert a totes les parts interessad­es per impulsar el procés.

L’exposició als plàstics pot perjudicar la salut humana i afectar potencialm­ent la fertilitat i l’activitat hormonal, metabòlica i neurològic­a, recorda el PNUMA. Al voltant d’onze milions de tones de deixalles plàstiques acaben als oceans per la mala gestió. I es preveu que el volum gairebé es triplicarà de cara al 2040. Més de 800 espècies marines i costaneres es veuen afectades per aquesta contaminac­ió per ingestió, embolics i altres perills.

La producció mundial de plàstics s’ha quadruplic­at els últims 30 anys i els residus que generen es van duplicar entre el 2000 i el 2019, segons l’OCDE. Tot i això, alguns grups de la indústria han estat intentant desviar la discussió de les mesures que limitarien la producció de plàstics, segons va informar Reuters. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain