La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Manchester City, amb Putin i contra Putin

- JOH CARLI

És commovedor veure el jugador ucraïnès del Manchester City Oleksandr Zíntxenko abraçantse amb un compatriot­a rival en un partit de lliga dissabte. És commovedor veure’l nomenat capità per a un partit de la FA Cup dimarts i sortir al camp amb la bandera d’Ucraïna, mostra del “suport incondicio­nal” que li ha expressat el seu club després de la invasió russa al seu país. És commovedor veure els cartells solidaris a l’estadi, alguns dels quals portaven el missatge “Zíntxenko, et fem costat”.

No és tan commovedor el missatge dels que paguen el sou de Zíntxenko. La família propietàri­a del City, la que exerceix poder absolut a la Unió dels Emirats Àrabs (UAE), no fa costat a Zíntxenko. Fa costat al senyor que exerceix poder absolut a Rússia, Vladímir Putin. Zíntxenko es va dirigir a Putin la setmana passada a Instagram i va dir: “Espero que moris de la manera més agònica i dolorosa”. No és un sentiment que els amos del City sembla que comparteix­in.

Els UAE ocupen avui una de les deu places no permanents de les 15 en total al Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Divendres es va presentar una resolució davant el consell per condemnar la “brutal” invasió russa. Onze països hi van votar a favor, Rússia en contra i tres països es van abstenir: la Xina, l’Índia i els UAE. Podria haver estat pitjor. Els UAE podrien haver votat amb els russos. Però en una qüestió moral tan inequívoca com aquesta, matar o no nens ucraïnesos amb míssils, l’ambivalènc­ia no és una opció. Resistir-se a condemnar Putin és ser el seu còmplice. I queda molt lluny de les mostres de solidarita­t que el personal del City no establert a Abu Dhabi, com per exemple el seu entrenador Pep Guardiola, ha ofert Zíntxenko.

Ho sàpiguen o no, els jugadors i l’equip tècnic del City no estan en sintonia ni amb el senyor que es va regalar el club el 2008, Mansur bin Zaied bin Sultan bin Zaied bin Khalifa al-Nahian, ni amb la seva poderosa família. Mansur és el vice primer ministre dels UAE i mig germà del president, Khalifa bin Zaied bin Sultan al-Nahian.

Els Estats Units van contactar amb el canceller dels UAE, un altre mig germà de Mansur, abans del vot a les Nacions Unides per demanar-li que s’oposés a Rússia al Consell de Seguretat, per expressar “la importànci­a de construir una resposta internacio­nal forta a favor de la sobirania d’Ucraïna”. La resposta va ser que no.

Les raons? Res a veure amb moralitat o amb humanitat, tot té a veure amb baralles abstractes geopolítiq­ues, l’amistat amb la tirania de l’Aràbia Saudita i solidarita­t entre països exportador­s de petroli. O sigui, causa comuna de dictadors contra la democràcia. Els governs de països econòmicam­ent molt més dependents de Rússia, com Hongria i l’Argentina, se l’han jugat i han condemnat la invasió. La família propietàri­a dels UAE i del City, que hi té molt menys a perdre, no.

I un parell de coses més. Centenars de milers d’ucraïnesos fugen del seu país davant l’avanç rus. Molts països els estan obrint les portes. Els UAE no. El govern de Mansur, Khalifa i companyia. Va anunciar ahir de sobte que ciutadans d’Ucraïna necessitar­ien un visat per entrar al seu país. Abans-d’ahir hi podien entrar sense visat. També el diari oficial en anglès dels UAE, The National, ha rebut ordres del govern de no referir-se a la invasió russa com a “invasió”, la mateixa regla que Putin imposa als mitjans oficials russos.

Què opina Zíntxenko de tot això? Què opina la directiva del Manchester City? Estan d’acord que els seus propietari­s es neguin a condemnar la barbàrie de Putin? Vaig enviar aquestes precises preguntes al City ahir. No hi va haver resposta. ●

La família propietàri­a del City no fa costat a Zíntxenko, però sí al senyor que exerceix el poder a Rússia

 ?? PETER POWELL / REUTERS ?? Oleksandr Zíntxenko, amb la samarreta amb els colors d’Ucraïna i el missatge de “No a la guerra”
PETER POWELL / REUTERS Oleksandr Zíntxenko, amb la samarreta amb els colors d’Ucraïna i el missatge de “No a la guerra”
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain