La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adolfo Dieste es jubila

- Sergio Heredia

Adolfo Dieste es jubila i el lector no deu saber qui és, però això últim no té importànci­a, ja que tots tenim una història per explicar al món. La història d’Adolfo Dieste m’agrada i em genera enveja perquè jo també voldria ser allà, en un pedestal, quan em jubili.

(I m’he d’afanyar: ja no soc aquell nen que se’n va anar de casa amb una motxilla carregada d’il·lusió.)

Adolfo Dieste tampoc no és aquell nen, tot i que ho continua semblant, amb un verb verborreic, una ànima juvenil i un instint atlètic. Adolfo Dieste va encongit sobre si mateix com un cargol o una tortuga, i tot i això encara corre que se les pela.

I quan pot, em deixa anar:

–Ep, Sergi (em diu Sergi; és un dels pocs humans autoritzat­s a dir-me així): l’altre dia van caure deu sèries de 400 m a 1m20s la volta.

(Per al profà, tot això és xinès; els corredors iniciats entendran que 10x400 a 1m20s és cosa seriosa.)

Però no deixeu que em desviï.

Si envejo Adolfo Dieste no és per les seves proeses atlètiques (tot i que també), sinó pel seu poder de convocatòr­ia: 150 homes i dones havíem anat a reunir-nos l’altre dissabte a les pistes d’atletisme de Can Dragó, atrets per la festa sorpresa que els deixebles del Fondiestea­m –i entre ells el meu estimat Juan Bautista Martínez, company de pupitre a La Vanguardia– havien muntat al jubilata.

Repeteixo: 150, en un matí de dissabte. Abans que aparegués Dieste, van anar apareixent talents del passat, els seus deixebles del Fondiestea­m, amics de l’Uni, d’altres del CAR de Sant Cugat, llançadors, corredors de tanques, fondistes, velocistes, jutges, directius i entrenador­s, metges, advocats, mestres, joves i vells. L’ésser humà és fascinant: 150 paios compartint watsaps durant dos mesos i durant aquell temps ningú se n’havia anat de la llengua. Dieste no en sabia res.

–De debò, no en sabies res? –vaig anar a preguntar-li mentre trotàvem pel tartan (hi va haver tres sèries de 2.000 m; a la pista es correrà).

–De debò que no. Tot i que l’altre dia em vaig emprenyar. Algú de qui no sabia res fa anys m’havia enviat un missatge preguntant-me si encara estava lesionat. Com ho podia saber? Això em va neguitejar.

(I era cert: el dia de la sorpresa, Dieste arrossegav­a un lleu problema a l’isquiotibi­al).

Els 150 paios li vam muntar el passadís i després Dieste ens va anar saludant un a un recordant sempre alguna anècdota antiga.

A mi em va dir:

–Tu corries molt, Sergi. Tot i que suposo que recordes el dia que et vaig deixar enrere baixant per la font del Gat, oi?

Ho recordo, i encara em fa mal.

Però allà continuo, celebrant la seva jubilació.

Dieste va encongit sobre si mateix com un cargol o una tortuga, i tot i això encara corre que se les pela

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain