La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que torna el papu!

MotoGP Marc Márquez, recuperat del braç i de la vista, és altra vegada el favorit per recobrar el tron

- TONI LÓPEZ JORDÀ Doha (Qatar) Enviat especial

Empolainad­a amb cura per acollir el Mundial de futbol d’aquí nou mesos, Doha es vesteix de llarg aquest cap de setmana en l’estrena del campionat de MotoGP més apassionan­t dels últims anys. Potser de la dècada. Els ingredient­s són d’alta qualitat per oferir un espectacle majúscul, amb el permís de la covid: 24 pilots de MotoGP de 7 nacionalit­ats (9 espanyols davant 7 italians), 12 d’ells saben què és guanyar en la categoria, i 14 són campions mundials –rècord en la classe reina–. Però, sobretot, el gran al·licient és que el papu, el pilot més temut, el dominador de l’última dècada, torna: Marc Márquez serà altra vegada el gran rival per a tothom.

Enrere ha deixat tres mesos d’incertesa, de temor per haverse d’acomiadar de la seva carrera a causa del problema de vista doble (diplopia) per una caiguda mentre s’entrenava al novembre. Márquez surt del llarg túnel en què va entrar quan es va trencar l’húmer dret en la fatídica cursa de Jerez el 2020. Des d’aleshores, el pilot català ha encadenat dues temporades fosques, només va poder córrer 15 de les 32 curses, en què va veure truncada la seva hegemonia. Joan Mir, primer, i Fabio Quartararo, l’any passat, es van guanyar la glòria.

Als 29 anys, Márquez ja és un dels més veterans de la classe. Aquesta temporada, el de Cervera compleix una dècada a MotoGP i n’és el gran referent. Amb Valentino Rossi convertit en llegenda en la seva retirada, Marc Márquez ara és l’amo del lloc, la veu més respectada. Per alguna cosa és el pilot amb més títols (8), amb més victòries (59, més que tots els seus rivals junts) i amb més prestigi.

Després d’una pretempora­da en què ha recuperat la confiança i la forma, després de tres mesos aturat, Márquez es presenta a Qatar rehabilita­t i renovat en els seus plantejame­nts. “Crec que no estic a punt per guanyar la primera cursa, però sí per lluitar pel Mundial”, diu el 93, que no està per trencar-se més, i es proposa d’anar creixent progressiv­ament, amb prudència, vigilant el seu físic, per poder atacar el seu 9è títol mundial. I així igualaria la llegenda del Dottore.

No serà un passeig per a Márquez. En la seva absència el 2020, i en la seva presència l’any passat, els rivals s’han encoratjat. Sobretot un Fabio Quartararo que, amb només 22 anys (23 a l’abril), ja fade contrapode­r. El francès és el teòric favorit al títol. Perquè és el vigent campió, perquè pilota una Yamaha pota negra –tot i que li falta velocitat, segons es va veure als tests–, i perquè és bo. Molt bo. I té gana. I la motivació extra de tornar a coronar-se amb Márquez en pista i en plenes facultats.

Així, la pressió que tenia el 2021 per haver de ser campió s’ha traduït en ambició, segons explicava a Dazn: “Quan ja he aconseguit ser campió, ara aquella pressió és una motivació més gran per ferho una altra vegada. En Marc ha estat la referència dels 10 últims anys, així doncs, és especial lluitar contra ell, en tinc ganes. No he de demostrar res a ningú, però el plaer de lluitar contra ell és diferent: més que un pilot, veus un paio que ha estat sis vegades campió de MotoGP i guanyar-lo és una altra cosa”.

Però si d’un altre pilot han de preocupar-se Quartararo i Márquez és de Pecco Bagnaia, el subcampió de l’any passat (4 vic

 ?? Anvi tIA espcvA vpell / ev ?? Marc Márquez ha recuperat la confiança i la forma física als assajos de pretempora­da
Anvi tIA espcvA vpell / ev Marc Márquez ha recuperat la confiança i la forma física als assajos de pretempora­da
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain