La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden es planteja vetar els hidrocarbu­rs per infligir un dany més gran a Putin

-

“Cada barril de petroli que surt de Rússia conté sang”, va dir dilluns el senador republicà dels Estats Units Lindsey Graham. El parlamenta­ri acabava de reunir-se amb l’ambaixador­a d’Ucraïna a Washington, Oksana Markàrova.

Ella havia demanat a un grup de congressis­tes que fessin el possible perquè Joe Biden vetés les compres la indústria i el petroli russos, en extensió de les sancions que ell i els seus socis de la UE i el G-7 imposen a l’economia del país, així com a Vladímir Putin i el seu entorn, per la invasió d’Ucraïna.

Les sancions ja en marxa contra el banc central i les entitats financeres més importants de Rússia han provocat la caiguda del ruble, la borsa de Moscou i el bo rus. Però, per molts dirigents i acadèmics, els beneficis que el règim de Putin continua obtenint de l’exportació de combustibl­es fòssils li proporcion­en un oxigen que pot permetre-li pal·liar els danys per les esmentades sancions i continuar sobrevivin­t, en sentit econòmic, sobretot en un escenari de fortes alces en els preus de les matèries primeres. Es calcula que Occident transferei­x cada dia 800 milions d’euros amb les compres de productes energètics.

Aquesta situació pot estar a punt de canviar, malgrat tot, en allò que a EE.UU. es refereix. Entre fortes pressions de congressis­tes republican­s i demòcrates perquè efectivame­nt prohibeixi la importació de petroli i gas russos, Biden va declarar ahir que tal veto no està descartat: “Res no està fora de la taula”, va dir. Hores abans, durant el discurs de l’Estat de la Unió, el líder dels Estats Units havia advertit Putin que “no té ni idea del que li ve”.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va assenyalar que l’Administra­ció està “molt oberta” a imposar sancions a la indústria del petroli i el gas de Rússia en un moment en què els preus del barril toquen màxims de vuit anys. Però el Govern, va matisar Psaki, està consideran­t com la mesura podria impactar als mercats.

Mentrestan­t, el Departamen­t de Justícia (Fiscalia General) dels EUA va designar més d’una dot

zena de fiscals més un nombre indetermin­at però ampli d’investigad­ors de diferents institucio­ns per perseguir “els crims dels oligarques corruptes” que s’han beneficiat de les polítiques del Kremlin. El grup especial de treball, batejat com a KleptoCapt­ure i la creació del qual va anunciar Biden dimarts, s’assegurarà del compliment de les congelacio­ns de béns dictades contra les elits russes que donen suport a Putin.

“No deixarem cap pedra sense remoure en els nostres esforços per investigar, arrestar i jutjar aquells els actes criminals que permeten al Govern rus continuar amb aquesta guerra injusta. Deixeu-me ser clar: si violes les nostres lleis, et farem responsabl­e”, va advertir el secretari de Justícia i fiscal general Merrick Garland.

La mesura s’acompanyar­à d’una ampliació substancia­l de la llista dels oligarques perseguits. Entre ells, els informes oficiosos del Govern esmenten el magnat Alixer Usmànov, propietari d’un hòlding d’empreses de ferro i acer que Forbes estima en més de 15.000 milions de dòlars. La UE ja va sancionar a Usmànov dilluns. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain