La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu ampliarà fins al juliol els ajuts per a la llum

Sánchez demana als agents socials un pacte de rendes

-

Sense embuts ahir el president del Govern central, Pedro Sánchez, va alertar que la guerra a Ucraïna tindrà conseqüènc­ies directes sobre les seves butxaques. “Vull ser franc en aquesta Cambra amb els espanyols, les mesures que hem adoptat i les que podem adoptar tindran un cost i exigiran sacrificis”, va assegurar durant la seva intervenci­ó al Congrés dels Diputats.

Sánchez va parlar en futur quan es va referir a l’escalada de preus i el risc d’una espiral inflacioni­sta. Però aquell futur és tan proper que avui el preu mitjà del megawatt hora al mercat majorista de la llum es pagarà a 341,52 euros, el preu més car des de començamen­t d’any i el tercer més car de la història. Entre les 8 i les 9 del matí costarà 400 euros, un preu que només s’havia vist als màxims del mes de desembre.

Per això, a més de l’advertènci­a, el president del Govern central va anunciar el desplegame­nt d’un conjunt de mesures econòmique­s que des del Govern emmarquen dins d’un pla nacional de resposta a l’impacte de guerra.

Entre elles, està l’ampliació fins a finals del mes de juliol de les mesures que es troben actualment en vigor per frenar l’impacte de l’escalada de preus energètics al rebut de la llum. Per això, es manté la rebaixa de l’IVA del 21% al 10%, i la de l’impost especial elèctric al mínim possible, el 0,5%. Seguirà suspès l’impost la generació elèctrica que era del 7%.

S’amplia la vigència dels ajuts que impliquen rebaixes del 60% i del 70% per als beneficiar­is del bo social. El president del Govern va convidar les comunitats autònomes a impulsar més mesures de suport social que podran ser discutides durant la pròxima conferènci­a de presidents.

En l’àmbit empresaria­l, es manté la protecció a la indústria electroint­ensiva amb la reducció del 80% en els peatges, una ajuda que s’estendrà als contractes de gas natural. També continuara­n retallats els anomenats “beneficis caiguts del cel” per a les centrals de generació d’electricit­at no emissores de CO .

El paquet de mesures posa l’accent en l’impuls de l’autosufici­ència energètica amb el foment de les renovables. Per això, es va anunciar una nova subhasta que se celebrarà abans de juny, una injecció de 500 milions d’euros per accelerar l’autoconsum agilitant els tràmits d’implantaci­ó i l’impuls a l’hidrogen verd i l’emmagatzem­ament contemplat­s en el Perte d’energies renovables, amb una dotació de 1.000 milions.

El Govern central, per la seva part, invertirà 100 milions per implantar mesures que permetin un estalvi energètic del 70% en enllumenat i en organismes públics.

Més enllà dels temes energètic Sánchez va reclamar als agents socials que acordin un pacte de rendes per “evitar caure en una perillosa espiral inflacioni­sta i proporcion­ar estabilita­t a l’economia espanyola”.

Per la seva part, el Govern s’esforçarà a frenar l’impacte de la guerra als sectors més afectats com el turisme, amb ajuts a la promoció de les destinacio­ns més afectades. Per a l’agricultur­a, sol·licitarà a la Unió Europea mesures que facilitin l’oferta de cereals i lleguminos­es. En l’àmbit internacio­nal, Sánchez va assegurar que Espanya liderarà la petició de declarar Rússia com un paradís fiscal per retallar les seves relacions econòmique­s internacio­nals. Al seu torn intensific­arà la demanda perquè la UE suspengui, de forma temporal, el sistema de fixació de preus de la llum lligat al preu del gas, que es freni l’especulaci­ó al mercat de drets de carboni i s’ajustin les regles fiscals europees a una nova situació d’excepció.. ●

L’Estat destinarà 100 milions per reduir un 70% la despesa en enllumenat i organismes públics

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir al Congrés dels Diputats
EMILIO NARANJO / EFE El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain