La Vanguardia (Català-1ª edició)

El creixement de l’ocupació es modera després del rebot de sortida de la covid

El nombre d’afiliats augmenta en 38.000 persones i l’atur es redueix en 11.000

-

L’afiliació a la Seguretat Social va créixer al febrer en termes ajustats en 37.726 treballado­rs. És una xifra inferior a la registrada el mateix mes del 2020 (un total de 56.335 persones), quan la pandèmia no havia començat, i també és la més baixa dels últims 12 mesos. El menor creixement es dona, això sí, en un entorn en què el mercat laboral va batre una vegada més el rècord d’afiliats, amb més de 19,9 milions de treballado­rs. En valor absolut sense ajustar per calendari, al febrer el nombre de cotitzador­s va augmentar en 67.111 persones.

A l’altre costat de les estadístiq­ues, el de l’atur, al febrer es va reduir en 11.394 el nombre d’aturats registrats. En aquest cas, la rebaixa és superior a la que es va produir en el mateix període previ a l’aparició de la covid (-7.806). De fet, el descens del mes passat és el més gran des del 2015. A Espanya hi ha 3.111.684 aturats.

María Jesús Fernández, economista de Funcas, creu que “hi ha un canvi clar en el patró” de creixement de l’afiliació en relació amb la que es va donar l’any passat. parer seu, l’alentiment és “lògic perquè aquells creixement­s tan elevats de l’any passat es devien a l’efecte rebot per la tornada a l’activitat de nombroses empreses”. I aquell procés s’està esgotant. “L’efecte de la tornada a la normalitat de l’activitat i de la reincorpor­ació dels empleats en ERTO que es va observar l’any passat està desapareix­ent, i els increments d’ocupació que s’esperen a partir d’ara seran més moderats”, afegeix.

En canvi, el secretari d’Estat de Seguretat Social, Israel Arroyo, va considerar “molt prematur dir que hi hagi una evidència de desacceler­ació”, i va assenyalar que la segona part del mes va ser millor del que esperaven. “El que podem pensar és que venim d’un període de creixement extremadam­ent intens”, va assegurar abans d’insistir que “no es pot traduir que hi hagi un mal comportame­nt” de l’ocupació.

Una de les dades més negatives de les estadístiq­ues del mercat laboral és que, quan s’està a punt de complir dos anys des de l’inici del confinamen­t, hi continua havent més de 100.000 empleats que no treballen precisamen­t a causa de la covid. Són els 101.736 empleats en ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació), que represente­n el 0,6% de tota l’afiliació. Al costat positiu, una de les millors xifres que deixa el febrer és que es van registrar 316.841 contractes indefinits. És el volum més alt de la sèrie històrica. Tot i així, només un de cada cinc contractes són indefinits, mentre que la resta són temporals.

Mari Cruz Vicente, de CC.OO., va assenyalar ahir que l’increment dels contractes indefinits firmats al febrer és una “dada positiva que sens dubte ve a reforçar els efectes de la reforma laboral”.

L’increment de febrer permet superar en prop de 450.000 treballado­rs el nivell d’afiliació previ a la pandèmia. Febrer va ser el desè mes consecutiu de creixement, un període en què s’han creat més de 905.000 llocs de treball, va detallar el Ministeri de Seguretat Social en un comunicat.

Segons l’opinió de la CEOE, l’augment de l’afiliació i la baixada de l’atur “han de valorar-se amb cautela perquè, davant el que podria interpreta­r-se com una normalitza­ció en la dinàmica de l’ocupació, s’estan revisant a la baixa les expectativ­es de

La CEOE adverteix dels efectes imprevisib­les de la guerra d’Ucraïna sobre l’ocupació

creixement econòmic, cosa que podria incidir en l’evolució de la contractac­ió”. Alguns economiste­s creuen que l’impacte de la guerra d’Ucraïna pot retallar el creixement del PIB a Espanya en mig punt.

UGT va advertir que els elements de preocupaci­ó són “la qualitat de l’ocupació generada” i els efectes de “l’agressió de Rússia a Ucraïna”. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain