La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Estat i la Generalita­t tanquen una part del deute de l’Estatut catorze anys després

La comissió mixta d’Afers Econòmics acorda transferèn­cies de 695 milions

-

L’Estat i la Generalita­t van tancar ahir la devolució dels deutes derivats de la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia correspone­nt a l’any 2008 i que s’eleva a 359 milions. És un dels compromiso­s sorgits de la reunió de la comissió mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalita­t (CMAEF), que feia gairebé quatre anys que no es reunia. De fet, el primer punt de l’ordre del dia de la trobada d’ahir era l’aprovació de l’acta de l’anterior reunió feta el 25 de setembre de l’any 2018.

Aquella disposició de l’Estatut preveia que l’Estat havia de destinar a inversions en infraestru­ctures de Catalunya l’equivalent al seu pes en el PIB durant un període de set anys: del 2007 al 2013. Només es va complir al primer exercici. Encara que el 2011 ja es va reconèixer per primera vegada el deute de 759 milions, queden pendents per pagar 359. L’acord d’ahir preveu abonar 200 milions el 2023 i els 159 restants el 2024. El deute de la resta dels cinc anys no va ser objecte de debat en la reunió d’ahir, encara que el conseller d’Economia, Jaume Giró, va reclamar la necessitat d’establir un espai de negociació per acordar el traspàs dels gairebé 3.000 milions pendents del període 2009-2013. A més de Giró va ser present la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. En un comunicat, el ministeri va assegurar que els deutes del 2018 no es van poder pagar perquè el 2019 i el 2020 es van prorrogar els pressupost­os de l’Estat.

L’altre acord assolit és el pagament del tercer termini del finançamen­t correspone­nt als Mossos d’Esquadra. Són 336,3 milions que s’abonaran el 2023. Si se suma el deute de l’Estatut, són 695 milions.

A la trobada també es va tractar sobre el traspàs integral del servei de Rodalies. Giró va reclamar més agilitat per part de l’Es

Giró reclama informació per elaborar les balances fiscals i accelerar el traspàs de Rodalies

tat a l’hora de concretar aquest traspàs que, tal com marcava la llei dels pressupost­os generals de l’Estat, s’hauria d’haver produït abans de finalitzar l’any 2021, segons va informar el Departamen­t d’Economia. El conseller va recordar que només s’han produït dues reunions del grup de treball Generalita­t-Estat. El Ministeri d’Hisenda va informar que ahir es va realitzar seguiment d’aquelles actuacions sobre Rodalies.

Saldat el primer deute en els Mossos, a la trobada d’ahir es va pactar la creació d’un grup de treball per analitzar i quantifica­r el cost de l’increment de 3.739 agents. En paral·lel es crearà un altre grup de treball per estudiar l’equiparaci­ó dels Mossos amb la resta dels cossos de seguretat espanyols en relació a la jubilació anticipada.

Al marge de les transferèn­cies pactades, el conseller Giró va reiterar la ministra Montero la necessitat que el Govern central activi un fons extraordin­ari covid per fer front a les despeses extra que es derivaran en el 2022 de la pandèmia, i que Catalunya calcula en uns 1.600 milions d’euros. Aquell fons sí que va existir en els dos anys anteriors.

El conseller també va demanar a la ministra d’Hisenda que faciliti la informació necessària perquè la Generalita­t pugui elaborar les balances fiscals. El Govern central no publica aquesta informació necessària per poder elaborar les balances des del 2017. Les balances mostren què aporta una comunitat al conjunt de l’Estat via impostos dels seus ciutadans i quins recursos rep via transferèn­cies de l’Estat.

Giró va demanar de mantenir també el cànon de residus, una taxa que gestiona des de fa 17 anys, i amb la qual, aquest any, es preveu recaptar 120 milions d’euros. ●

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a la reunió
FERNANDO ALVARADO / EFE La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a la reunió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain