La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vendre a la selva amb xarxa

Crea Inversión, boutique de fusions i adquisicio­ns, fa deu anys que acompanya les empreses en les seves operacions de compravend­a

-

Encara que no hi ha estadístiq­ues oficials, les principals consultore­s globals que monitoren l’activitat de les fusions i adquisicio­ns assenyalen que el 2021 es va viure un rècord històric d’operacions, amb un volum superior als 5 bilions d’euros a tot el món. Amb la liquiditat en màxims i l’expectativ­a de sortida gradual i interrompu­da de l’era de laxitud monetària per part del Banc Central Europeu (BCE), tot apuntava que aquesta tendència es mantindria enguany a Europa i també a Espanya.

La guerra d’Ucraïna ha tingut un impacte immediat als mercats de capitals i endarrerir­à, sobretot, les sortides a borsa. Però, almenys ara per ara, no es preveu que freni les compravend­es de pimes. Així ho veuen els socis de Crea Inversión, una boutique de finances corporativ­es nascuda fa deu anys a Barcelona, i que va tancar 17 operacions el 2021 per gairebé 1.200 milions d’euros de valor. “Les conseqüènc­ies de la guerra, les anirem veient, però si ens guiem pel que va succeir el 2020, creiem que les inversions alternativ­es aguanten bé quan els mercats financers estan alterats per factors externs, com ara”, assegura Marcel Prunera, soci de Crea.

Els últims anys la firma ha assessorat alguns dels protagonis­tes –com compradors, venedors o accioniste­s– de les ampliacion­s de capital a Karibou; la fusió de SOM i Abacus; les vendes de Blueliv, Oylo, i Ilerna; operacions a Ulabox, Wiris i Pastisart; o les vendes de La Tostadora, Cristalwar­e i Ofertia, entre moltes d’altres. Crea, que té com a norma irrenuncia­ble treballar amb mandats en exclusiva, presumeix de tenir una ràtio d’èxit elevadíssi­ma: 7 de cada 10 processos iniciats acaben amb la compra o venda previstes.

Amb aquesta targeta de presentaci­ó, els socis de la boutique reivindiqu­en el seu paper en aquest tipus de processos, els més importants en la vida profession­al de molts empresaris: “Encara hi ha molta operació sense assessor, amb algunes persones que intenten fer-ho pel seu compte i és complicat”, diu Daniel Clivillé, també soci de Crea.

Sobretot a l’hora de vendre, el component emocional pot jugar males passades i afegir dificultat­s a processos ja per si mateix molt complexos. Ara, a més, del costat comprador hi ha gairebé sempre gestores de fons de capital, molt experiment­ats en la compra d’empreses i amb molts recursos llestos per invertir. “El mercat continua molt llançat, amb especial interès en el sector tecnològic, on per a molts és important ser a Barcelona”, conclou Marc Xirau, el tercer dels socis de Crea a Barcelona. ●

Fundada a Barcelona, la firma va aconseguir tancar 17 operacions el 2021 per un valor de gairebé 1.200 milions

 ?? CREA ?? Marc Xirau, Marcel Prunera i Daniel Clivillé, socis de Crea Inversión
CREA Marc Xirau, Marcel Prunera i Daniel Clivillé, socis de Crea Inversión

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain