La Vanguardia (Català-1ª edició)

Axiom ofereix estudis de materials i cèl·lules en òrbita

El model de negoci es basa en la ciència de micrograve­tat

- ISABEL TROYTIÑO Barcelona

La missió Ax-1 d’Axiom Space portarà el 30 de març un astronauta profession­al i tres civils a l’Estació Espacial Internacio­nal (EEI) per fer experiment­s científics. Aquests experiment­s són un encàrrec d’empreses diferents d’Axiom Space, que posa la tripulació, el viatge i l’estada en l’òrbita baixa de la Terra per dur-los a terme. En aquesta òrbita, s’eviten els efectes de la gravetat, i poden estudiar-se fenòmens físics i particular­itats biològique­s en condicions que no es poden aconseguir als laboratori­s terrestres.

Aquesta particular­itat de l’espai és una oportunita­t de negoci per construir laboratori­s i fàbriques que elaborin materials i analitzin propietats en unes condicions irreproduï­bles a la Terra.

Segons sosté Axiom Space al seu web, l’entorn de micrograve­tat permet que, quan es barregen substàncie­s, elements o molècules, aquestes darreres s’associïn d’una manera més uniforme que quan hi ha gravetat.

Fenòmens com la sedimentac­ió, o l’apilament en capes d’uns materials sobre els altres en una mescla de, per exemple, sorra i aigua, desapareix­en en les condicions de l’espai. La mescla és capaç d’adoptar una forma més equilibrad­a partint de les seves propietats físiques inherents, no influïdes per la gravetat, fet que permet dues coses: produir una cosa nova i estudiar millor aquestes propietats.

La companyia dels Estats Units assegura que en micrograve­tat poden crear-se superaliat­ges, mescles amb metalls resistents a la calor i al desgast com ara el tungstè, el niobi i el molibdè, que es fan servir sovint en entorns d’alta tensió i calor, com en les turbines de gas, els reactors nuclears i els motors de coets. Aquests metalls tenen un punt de fusió molt alt i són molt difícils de manipular i mecanitzar a la Terra, però en una infraestru­ctura en òrbita podrien fabricar-se amb més facilitat i donar lloc a aliatges més estables.

Segons Axiom Space, un altre àmbit d’aplicació és el de la medicina regenerati­va, el protagonis­ta de la qual són les cèl·lules mare, que tenen la capacitat de regenerar teixits i òrgans. En condicions de micrograve­tat, aquestes cèl·lules envelleixe­n més de pressa que a la superfície terrestre. Observar com les cèl·lules mare fallen i envelleixe­n en micrograve­tat podria accelerar la investigac­ió sobre l’envellimen­t i el desenvolup­ament de fàrmacs que previnguin afeccions associades al pas del temps.

D’altra banda, la micrograve­tat també podria facilitar la impressió en 3D de teixits biològics i òrgans sense que les parts més fràgils es trenquin. La companyia Axiom Space defensa al seu web que aquestes bioimpress­ions es podrien fer servir en investigac­ió, però també com a recanvis de parts del cos humà, com ara empelts de pell, pròtesis o òrgans per a trasplanta­ment. ●

A l’estació espacial s’hi fan estudis que no són possibles a la gravetat de la superfície terrestre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain