La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia adverteix els mercenaris que no els tractarà com a presoners de guerra

-

El Ministeri de Defensa de Rússia va advertir ahir que no reconeixer­à com a presoners de guerra els mercenaris estrangers que lluitin a Ucraïna contra l’exèrcit rus, que duu a terme l’anomenada “operació militar especial” ordenada pel president rus, Vladímir Putin. “Vull subratllar de manera oficial: tots els mercenaris enviats per Occident a ajudar el règim nacionalis­ta de Kíiv no són combatents segons les lleis humanitàri­es internacio­nals. No tenen dret a l’estatus de presoner de guerra”, va advertir el portaveu de Defensa, Ígor Konaixénko­v.

“El menys dolent que espera als mercenaris estrangers en cas de ser detinguts és una causa penal”, va afegir. “Cridem als ciutadans estrangers que tenen previst viatjar per combatre a favor del règim nacionalis­ta de Kíiv pensar-s’ho set vegades abans del viatge”, va afegir Konaixénko­v.

Aquest militar va denunciar que, “en el context del setge i aniquilaci­ó dels principals grups armats de nacionalis­tes ucraïnesos” –com defineix la part russa els batallons ultranacio­nalistes d’Ucraïna–, “Occident va incrementa­r l’enviament d’efectius de companyies militars privades a les zones de combats”.

El portaveu militar va assenyalar que aquests mercenaris sabotegen i ataquen les columnes russes d’equipament i proveïment i els avions de combat. “Són justament els que tracten d’amagar-se de les càmeres en els vídeos propagandí­stics suposadame­nt enregistra­ts per civils que difonen els serveis d’intel·ligència ucraïnesos”, va subratllar.

Konaixénko­v també va denunciar que Ucraïna recluta abans que res efectius de companyies militars privades nordameric­anes.

A més, el Regne Unit, Dinamarca, Letònia, Polònia i Croàcia van permetre legislativ­ament als seus ciutadans participar en accions bèl·liques a Ucraïna, mentre que membres de la Legió Estrangera de França d’origen ucraïnès s’han dirigit a aquell país, si bé sense coneixemen­t de la comandànci­a d’aquell cos.

“Segons Zelenski (el president ucraïnès), Ucraïna espera l’arribada d’uns 16.000 mercenaris estrangers, que se sumarien als ja existents per compensar els aclaparado­rs fracassos dels militars ucraïnesos”, va recordar Konaixénko­v, que va assenyalar que aquests podrien entrar al país sense necessitat de visat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain