La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona posarà a prova la capacitat d’acollida en la crisi d’Ucraïna

Renfe estableix el centre d’informació per a refugiats a la capital catalana

-

A l’últim extrem del continent, Barcelona serà la primera gran ciutat on arribaran els ucraïnesos que travessin la frontera espanyola.

De fet, Catalunya ja és la regió amb una presència més gran de nacionals d’aquest país –oficialmen­t, uns 24.000–, una mica per sobre de Madrid, la segona regió.

Només el considerab­le nombre d’ucraïnesos que ja resideixen a la comunitat hauria de fer pensar que en poden arribar molts més al llarg de les properes setmanes, atrets pel vincle familiar.

Però el mapa pot ser més important que aquests vincles. En definitiva, aquesta és una gran migració terrestre, continenta­l. Barcelona i per extensió Catalunya té totes les condicions per veure arribar i potser passar els refugiats que busquin acollida a Espanya.

De fet, la companyia Renfe ja ha decidit –així ho va anunciar ahir dijous– establir a la capital catalana el centre d’acollida per a tot Espanya per als usuaris de la seva xarxa procedents d’aquest país, atès que Barcelona és el principal enllaç amb les línies de ferrocarri­l europees, singularme­nt les franceses.

El ferrocarri­l s’ha convertit en el principal sistema de transport de molts refugiats per sortir d’Ucraïna. Renfe ha assegurat que garantirà la gratuïtat dels desplaçame­nts per a tots ells.

Totes les administra­cions, inclosa la Generalita­t de Catalunya, són conscients que, només el milió de persones que, segons l’Alt Comissiona­t de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), han sortit d’Ucraïna en tot just set dies de guerra aniran a parar a països del continent i que caldrà acollir-los. Segons Save the Children, un 40% dels que han travessat la frontera són nens. Totes les dades són dramàtique­s en aquesta crisi.

Ahir el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va fer una declaració institucio­nal en què va subratllar “el dret a la sobirania, la independèn­cia i la democràcia”, informa Iñaki Pardo Torregrosa.

La política que aplicarà Europa als refugiats ucraïnesos es va decidir ahir a la Unió Europea, on es va activar per primera vegada el mecanisme de protecció temporal que garanteix el lliure

Aragonès subratlla “el dret a la sobirania, la independèn­cia i la democràcia” d’Ucraïna

desplaçame­nt dels refugiats pel territori europeu.

La decisió era esperada pel Govern d’Espanya per definir la seva pròpia política d’acollida i la coordinaci­ó amb les autoritats regionals, entre les quals la mateixa Generalita­t, que ja ha vist com en alguns dels seus albergs han començat a arribar víctimes de la crisi ucraïnesa. Ara per ara la majoria són turistes que eren a Catalunya quan va esclatar la guerra.

Totes les comunitats autònomes estan preparant la seva pròpia oferta d’acollida i, tret de les Canàries, desbordada amb la crisi humanitàri­a derivada del trànsit de migrants del nord de l’Àfrica, totes s’han ofert a allotjar refugiats, tot i que, del cert, ningú no sap quanta gent i quan arribaran a Espanya.

En realitat és molt probable que el nombre d’ucraïnesos present a Espanya ja hagi augmentat, portats a la Península per familiars i persones que s’han ofert a transporta­r-los fins a Espanya. Però ara per ara ningú no en té les dades certes. ●

 ?? MARIONA PUIG / ACN ?? P    r    ! Després de l’acte de suport a Ucraïna al Palau de la Generalita­t, es va substituir l’habitual pancarta que lluïa al balcó a favor de la llibertat d’expressió per una de nova amb el lema “Catalunya amb Ucraïna. Per la pau, la llibertat i els drets humans”.
MARIONA PUIG / ACN P r ! Després de l’acte de suport a Ucraïna al Palau de la Generalita­t, es va substituir l’habitual pancarta que lluïa al balcó a favor de la llibertat d’expressió per una de nova amb el lema “Catalunya amb Ucraïna. Per la pau, la llibertat i els drets humans”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain