La Vanguardia (Català-1ª edició)

El laberint de l’emèrit

- Fernando Ónega

Ha parlat la Fiscalia, ha arxivat les tres investigac­ions sobre Joan Carles I i crec que l’Estat ha respirat alleujat. La narració dels fets és crua, però s’ha evitat el tràngol més colpidor per al sistema: el motor de la transició, l’impulsor de la Constituci­ó i el rei d’Espanya durant quaranta anys no haurà d’asseure’s com a processat a la Sala Segona del Tribunal Suprem. Si la Fiscalia hagués trobat delictes per denunciar-lo, el sistema potser no hauria entrat en crisi, però hauria patit un altre desgast notable. De prestigi i d’imatge.

Els 68 folis dels decrets de la “doña Dolores”, com va dir de la fiscal general un cèlebre watsap, són durs per a l’anterior rei pel que tenen de memòria, però no hi fan una especial sang.

És cert que la Fiscalia podia haver-se limitat a decretar l’arxivament sense cap explicació més, però la rellevànci­a de l’afer i el seu protagonis­ta requeria el detall. Per a la història, hi queda la relació dels fets, asèptica i, per tant, creïble, que confirma el que deien persones pròximes a Joan Carles: “Li estan investigan­t fins als tiquets de gasolina”. Aquest cronista només fa dues crítiques: el retard en la publicació després de mesos de filtracion­s i el probable excés per haver considerat irregulari­tats fiscals regals que s’inscriuen en el costum de la cortesia.

Han caigut la fal·làcia de les comissions de l’AVE, la disposició de diners dels fons de Jersey i el tracte de favor en la regularitz­ació tributària. I queden com a autèntique­s causes de la salvació la inviolabil­itat i la prescripci­ó.

El rang i el temps han salvat un rei. Bé, l’han salvat del Tribunal Suprem, però no de l’opinió pública, amb unes xarxes socials furioses, i crec que no ajuden a recuperar el prestigi perdut després de quaranta anys de glòria. El gran desafiamen­t a partir d’ara és que funcioni el mecanisme de salvaguard­a del seu fill, Felip VI i, per tant, de la Corona.

La paraula i la iniciativa la té Joan Carles. Cometria un error si decidís tornar a Espanya en aquest moment. Quan es pregunta si avui està més a prop de tornar, la resposta és: està igual de prop que fa cinc mesos. No hi va haver res que li impedís de viatjar al seu país i, tot i això, no ho va voler fer per no crear problemes al seu fill. Si ve ara, després de l’arxivament de les investigac­ions, estarà lligant la seva decisió a aquest arxivament i no caldrà que al·legui que era a Abu Dhabi fugit de la justícia.

Quan ha de tornar llavors? Quan ho decideixi la seva prudència, i la prudència diu coses elementals. Per exemple, que és saníssim no posarse sota els focus quan persona i fets són molt discutits, i més encara si són morbosos; que és bo per als personatge­s públics evitar la creació de situacions que l’expresiden­t Mariano Rajoy qualificav­a com a “embolics”; que convé mesurar els efectes sobre la mateixa institució que Joan Carles va restaurar; i que, abans de res, pare i fill han d’acordar quina seria la residència i què li convé al país. Aquest és el laberint de l’emèrit. Segur que se’n sap sortir amb intel·ligència i, davant Felip VI, amb generosita­t.

 ?? DANI DUCH / ARCHIVO ?? Joan Carles I al Congrés
DANI DUCH / ARCHIVO Joan Carles I al Congrés
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain