La Vanguardia (Català-1ª edició)

Penes menors per a la trama corrupta de Ciutat Vella

Quinze acusats admeten que van donar llicències il·legals per a pisos turístics en un cas destapat el 2009

-

Tretze anys després que es destapés l’escàndol, ahir va començar el judici contra 23 persones acusades de pertànyer a una xarxa corrupta de funcionari­s de l’Ajuntament de Barcelona que rebia suborns de part de propietari­s a canvi d’atorgar llicències d’apartament­s turístics. L’exagerat endarrerim­ent de la instrucció judicial va motivar que quinze dels acusats arribessin a un pacte amb la Fiscalia i aconseguis­sin una rebaixa notable de les penes a les quals s’enfrontave­n. Van admetre que van acceptar diners a canvi de facilitar la tramitació de les llicències i passar per alt les deficiènci­es detectades als apartament­s.

Els principals acusats, Heliodoro Lozano, exdirector de Serveis Tècnics de Ciutat Vella, va acceptar dos anys i mig de presó mentre Joaquín Quílez, enginyer i intermedia­ri, es va conformar amb una pena de quatre anys i mig, ostensible­ment inferior als 20 anys que reclamava per a ell la

Fiscalia. Els propietari­s acusats, que van pagar per agilitzar les llicències, van acordar penes de sis mesos a un any. En canvi, la funcionàri­a Elena Ariza, a qui es vinculava també amb aquestes pràctiques es va negar a pactar i va decidir afrontar el judici. Li demanen 11 anys de presó.

L’afer es va destapar el 2009 en el marc de la investigac­ió dels prostíbuls Riviera i Saratoga– on va aflorar una trama de corrupció policial– i on va aparèixer el nom de Joaquín Quílez. En un escorcoll a casa seva es van trobar papers en què es vinculava Heliodoro Lozano amb la presumpta tramitació fraudulènc­ia de llicències d’obertura de locals. En paral·lel, la regidora del districte de Ciutat Vella, Itziar González, va rebre un correu que va remetre a la justícia en què s’al·ludia als estrets vincles del director dels serveis tècnics Heliodoro López i l’enginyer Quílez. El correu advertia que tots dos eren darrere d’un 80% de les gestions. Per tot això, la jutgessa va obrir una peça separada que és precisamen­t la que es jutja des d’ahir. Quílez també va acceptar una condemna per haver amenaçat Itziar González, l’arquitecta municipal i la gerent de Ciutat Vella. La regidora i el seu equip van posar en marxa un nou pla per a la concessió d’aquestes llicències turístique­s. González, que va formar part de la llista de Jordi Hereu com a independen­t, va acabar dimitint i abandonant la política després de diversos episodis foscos.

L’abril del 2009, va ser víctima d’un robatori a casa seva en què li van sostreure l’ordinador. Dies més tard, va rebre una carta a la bústia en què l’amenaçaven de mort. De fet, l’advertien que si no dimitia la matarien. “Som una organitzac­ió i no t’explicarem res més. Tu per nosaltres en aquest moment ets com un animal i tenim una missió per fer. D’aquí poc temps comprovarà­s coses que passaran al teu voltant. T’horroritza­ràs i no serà fruit de la casualitat. Quan no et protegeixi­n, què serà de tu. Entenem que som uns fills de puta però ni més ni menys que el que ets tu, qui la fa la paga, tot i que encara ens queda una mica d’ètica i et convidem donant-te una oportunita­t abans que passi alguna cosa irreparabl­e. De tu depèn el teu destí”, li van escriure. Quílez haurà d’indemnitza­r amb 82.000 euros Itziar González i les altres dues responsabl­es municipals que van rebre els anònims. ●

L’enginyer Quílez accepta 4,6 anys de presó per les llicències i les amenaces a la regidora Itziar González

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain