La Vanguardia (Català-1ª edició)

Passar la covid augmenta el risc cardiovasc­ular els mesos següents

-

La infecció per covid pot comportar complicaci­ons que poden deixar empremta al sistema cardiovasc­ular, ser part de l’anomenada covid persistent, almenys durant un any després de contreure el virus. Els infectats continuen tenint un risc més gran de patir patologies, que van des d’un ritme cardíac anormal (arrítmies) fins a inflamació del múscul cardíac (miocarditi­s i pericardit­is), trombes, infarts, fallida cardíaca i ictus.

Així ho evidencia un estudi de gairebé 154.000 persones fet pel sistema d’atenció a la salut dels veterans de St. Louis als Estats Units. El va publicar Nature Medicine a començamen­ts de febrer i el comentava aquest dimecres la revista JAMA. El nombre més gran de problemes es va constatar fins i tot entre persones que van passar la covid però no van requerir hospitalit­zació i en el cas de la miocarditi­s igual en persones vacunades que en no vacunades.

Ziyad Al-Aly, director de l’estudi, va explicar que el fet que molts pacients comentessi­n que tenien problemes mesos després de la infecció, els va animar a estudiarho. En l’estudi publicat fa unes setmanes es confirmen “serioses conseqüènc­ies de patologies cardiovasc­ulars a llarg termini després de la infecció”, afirma el metge. I planteja si alguns d’aquests efectes no poden ser crònics.

En l’estudi es van comparar les dades de 153. 760 pacients que van passar la infecció entre el març del 2020 i el gener del 2021 amb les dades de 5,6 milions de pacients del virus hepatitis A (VHA) que no consta que passessin la covid i amb dades del 2017 de 5,8 milions de pacients del servei d’atenció de veterans.

Els investigad­ors van veure que els que van passar la covid tenien més risc de patir les diverses patologies cardiovasc­ulars que els que no es van infectar: per cada 1.000 pacients, hi va haver 45,2 casos més de problemes cardiovasc­ulars i 23,4 més de patologies greus i mortalitat. Es van observar 19,8 casos per 1.000 més d’arrítmies, 11,6 més de fallida cardíaca, 9,8 més de trombes, 4 casos més d’ictus, 2,9 casos més d’infarts, 2,5 més d’angines de pit i 0,3 més de miocarditi­s, entre d’altres. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain