La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apedregada per conduir

La directora kosovar Blerta Basholli estrena ‘Hive’, premiada a Sundance

-

La Fahrije (Yllka Gashi) no sap si és vídua. El seu marit va desaparèix­er a la guerra de Kosovo. Del que sí que és molt conscient és que ha de mantenir els seus dos fills i el seu sogre. Per això necessita diners. Però al seu poble, ancestral, masclista i patriarcal, no està bé vist que una dona treballi. La Fahrije decideix desafiar les tradicions i, juntament amb altres dones, elabora la salsa de pebrot típica de la zona, l’ajvar, per vendre-la en supermerca­ts. Però es troba amb tota mena de resistènci­a, tanta, que, quan comença a conduir, l’apedreguen.

La història de la Fahrije és real i li va servir a Blerta Basholli per escriure el guió de Hive, la seva primera pel·lícula, que va guanyar els premis a la millor direcció, del jurat i del públic, a la secció World Cinema de l’últim Festival de Sundance, i que avui s’estrena a Espanya. “Em vaig assabentar de la història de la Fahrije per televisió i vaig pensar a portar-la al cinema. Al principi vaig voler donar-li un aire còmic, però quan la vaig conèixer em va impression­ar molt la manera com havia gestionat els atacs, com havia reunit altres dones per al seu projecte i els havia posat música perquè no estiguessi­n tristes, i per la seva força, que em recordava la meva mare i la meva àvia, i vaig decidir explicarho d’una altra manera”, diu Basholli en una entrevista amb La Vanguardia.

La jove directora va trigar dos anys a escriure el guió, però no va dubtar gens que Gashi n’havia de la protagonis­ta, perquè “ja havia rodat amb ella un curt a Nova York i sabia que el paper, que és molt físic, requeria la fortalesa d’aquesta actriu, que a Kosovo és molt coneguda per la seva feina a la televisió, però que encara no havia protagonit­zat un llargmetra­tge”. A Basholli i Gashi els ha anat bé anar juntes. La intèrpret es va emportar el premi a la millor actriu a l’últim Festival de Valladolid.

La història de com la Fahrije es va enfrontar al masclisme ha commogut en els certàmens cinematogr­àfics. Basholli assenyala que “la societat de Kosovo és masclista encara”, però matisa que “a la capital, Pristina, les coses han canviat bastant, les dones poden treballar i conduir i, fins i tot, tenim una dona com a presidenta, Vjosa Osmani, però a les zones rurals encara hi ha molt camí per recórrer, tot i que també es veuen millores gràcies a dones com la Fahrije”.

Basholli no ha patit aquest masclisme. Va estudiar cinema a Pristina i després va anar a la universita­t als Estats Units. Explica que al seu país “hi ha moltes dones cineastes” i està encantada amb els premis obtinguts per Hive als festivals, no només perquè li obren portes, sinó també perquè han servit perquè la meva feina es vegi a molts països, com a Espanya, que és on viu la meva germana, que ara podrà veure la pel·lícula. Però per a la jove directora, que ja prepara un nou guió sobre la seva “adolescènc­ia en els anys d’ocupació en un entorn molt polititzat”, aquests guardons “són sobretot una recompensa per a les dones de Kosovo”. ●

‘Hive’, basada en una història real, explica les dificultat­s d’una dona que lluita per treballar en un entorn molt masclista

 ?? Ba ?? L’actriu Yllka Gashi en una escena de Hive, de Blerta Basholli
Ba L’actriu Yllka Gashi en una escena de Hive, de Blerta Basholli

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain