La Vanguardia (Català-1ª edició)

Denis Kozhukhin: “Hi ha sales on et cancel·len si toques repertori rus”

-

Fa 23 anys que viu en països europeus. Va estudiar a l’Escola Reina Sofia de Madrid amb Dmitri Bashkirov i després va residir a Bèlgica, a Alemanya i ara a Suïssa. “M’agrada viatjar, m’adapto amb facilitat a altres llocs i m’encanta la varietat cultural”, diu. Malgrat tot, al món de la clàssica occidental Denis Kozhukhin (Nijni Nóvgoro, 1986) ha passat a ser un “pianista rus”.

“Ara mateix, quan dius que ets rus sembla que diguis una paraulota, i ho entenc perfectame­nt per tot el que surt cada dia a la televisió, jo també veig el desastre, veig la sang i que la gent mor, però aquest extrem de prejutjar-nos és ridícul”. A Kozhukhin no li sembla bé que s’estigui obligant tots els artistes russos a assenyalar de quin bàndol són. “Un artista pot tenir la seva visió política, però no hauria d’estar obligat a expressar-la”, afirma.

En el seu cas no ha estat necessari pressionar-lo. Aquesta setmana ha carregat contra el govern de Putin a les xarxes socials i ha cancel·lat els seus concerts a Rússia “mentre no hi hagi pau i no es castigui els responsabl­es d’aquesta catàstrofe”. D’altra banda, ha sabut que una orquestra europea amb qui tocarà al juny pretén cancel·lar-li el concert. Li han escrit dient que es veuen obligats a desprogram­ar els artistes russos aquesta temporada...

“Dic obertament que estic en contra de la guerra, fa 23 anys que soc a Europa, tinc passaport europeu, quin problema hi ha amb mi?”, es pregunta.

Més encara, a Ginebra ara han retirat les simfonies de Txaikovski. “Et cancel·len si toques música russa. Què hi té a veure Txaikovski? Què hi té a veure el repertori amb tot això? Cremarem els llibres de Tolstoi? Si treuen de les orquestres europees tots els que tenen arrels russes es quedaran amb mitja plantilla”.

Aquest cap de setmana i el següent és solista de l’OBC al Festival Rakhmànino­v de L’Auditori. Toca els concerts per a piano del compositor rus i com a cirereta fa un recital amb la violinista Janine Jansen. ●

El pianista rus protagonit­za el festival Rakhmànino­v a L’Auditori amb l’OBC aquest cap de setmana i el que ve

 ?? MIQUEL GONZ LEZ     OO ING ?? Denis Kozhukhin a L’Auditori
MIQUEL GONZ LEZ OO ING Denis Kozhukhin a L’Auditori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain