La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu descarta pujades d’impostos ara malgrat les propostes dels experts

El comitè insisteix en un mínim per harmonitza­r patrimoni

-

Abans fins i tot de fer públic el contingut del llibre blanc de la reforma tributària, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montoro, va voler deixar clar que el Govern central descarta una pujada d’impostos de manera imminent. Just el contrari del que es desprèn del contingut de les 800 pàgines que va entregar ahir el comitè d’experts per a la reforma fiscal impulsat pel mateix Ministeri d’Hisenda, en què s’incideix a “augmentar la capacitat recaptatòr­ia potencial”.

Tal com estava previst, els experts aposten pel mantenimen­t de l’impost de patrimoni –que és rebutjat frontalmen­t per la patronal– i la seva extensió a totes les comunitats amb una “tributació mínima”. Addicional­ment es recomanen diferents revisions per incrementa­r la recaptació, entre les que destaca elevar del 60% actual al 70% el topall màxim que paga un contribuen­t per IRPF i patrimoni en relació amb la seva base imposable de renda.

Aquest percentatg­e de recomanaci­ó és un dels pocs que apareixen a l’extens informe sobre cap a on hauria d’anar la tributació de patrimoni. El president del comitè d’experts, Jesús Ruiz-Huerta, va assenyalar ahir en la presentaci­ó de l’informe a Madrid que han rebutjat fer una recomanaci­ó sobre el mínim de patrimoni i han optat per una sèrie de recomanaci­ons. Segons la seva opinió és necessària una harmonitza­ció per evitar que la competènci­a fiscal a la baixa de diferents comunitats faci que es vagi produint un buidament del tribut. Al llibre blanc es destaca que per defensar l’autonomia fiscal de les comunitats autònomes s’hauria d’harmonitza­r.

De les quatre propostes per dur a terme aquesta harmonitza­ció, la primera és la d’una doble escala que proposa Catalunya, semblant al que passa en l’IRPF. En aquest cas es podria establir un tipus mínim per a l’Estat que podria estar en el 0,5% i fins i tot un 1% de màxim. Aquí se sumaria el tram autonòmic, que no hauria de superar l’1,5% total, segons van explicar els autors. Altres opcions passen per tipus mínims sense que hi hagi dues escales.

En succession­s proposen mantenir les reduccions per adquisició o negoci, però plantegen que periòdicam­ent se’n revisi la utilitat.

Al llibre blanc amb prou feines no hi ha cap proposta per limitar la competènci­a fiscal a la baixa entre comunitats autònomes a través de l’IRPF com succeeix en el cas de Madrid, que manté els gravàmens més reduïts de tot Espanya. En canvi, els experts sí que fan algunes recomanaci­ons per augmentar la recaptació fiscal en IRPF com, per exemple, la “reducció per tributació conjunta, per arrendamen­t d’habitatge i per obtenció de rendiments del treball”. En el cas dels autònoms, es proposa l’“eliminació gradual” de l’estimació objectiva de rendiments empresaria­ls, excepte en determinad­es “activitats agràries”, en què poden necessitar “un període d’adaptació més ampli”.

En IVA i en línia amb les recomanaci­ons de la UE, es proposa

La nova fiscalitat mediambien­tal aportaria fins a 15.000 milions de recaptació extra

“la transició gradual a un IVA simplifica­t” sempre que “les llars amb menys renda rebin una compensaci­ó adequada per l’augment que experiment­in en l’IVA pel consum de béns i serveis essencials”. Espanya és un dels països de la UE amb un major pes de productes amb un IVA reduït o superreduï­t, pel qual s’abona un tipus inferior al 21% general.

On el comitè d’experts proposa una reforma més radical és en els tributs mediambien­tals: amb la posada en marxa esperen recaptar entre 6.000 i 15.000 milions d’euros. L’aposta aquí va des de l’equiparaci­ó dels tributs del dièsel i la gasolina fins a gravar les emissions de combustibl­es d’aviació, marítims i agraris. En paral·lel se sol·licita la supressió de l’“impost sobre el valor de la producció elèctrica”.

Altres mesures són penalitzar a través de l’impost de circulació “les tecnologie­s més contaminan­ts”. A nivell municipal s’aposta també per un tribut “sobre la congestió en determinad­es ciutats”. Aquestes propostes estan en consonànci­a amb el que defensa Ruiz-Huerta que “qui

contamina paga”. A més d’un impost a l’emissió de bitllets d’avió, es demana que es pagui per l’ús de determinad­es infraestru­ctures viàries. Hi ha també diverses mesures enfocades a gravar els residus, l’extracció d’àrids o de recursos hídrics.

En matèria d’impost de societats, les mesures van encaminade­s a perseguir l’elusió fiscal per mitjà de societats pantalla o despeses personals. Les mesures volen evitar també que es deslocalit­zi la seu social de l’empresa a espais tributaris amb fiscalitat baixa.

Totes aquestes mesures trigaran a veure la llum ja que María Jesús Montero en el transcurs de l’acte de lliurament de l’informe va dir que el Govern central vol “pensar a mitjà termini” per a la reforma estructura­l dels impostos, i que espera que aquesta compti amb el màxim “consens” possible. L’anterior llibre blanc, l’informe del comitè presidit per Manuel Lagares, no es va aplicar mai. ●

 ?? ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb els experts
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb els experts
 ?? CARLOS LUJÁN / EP ??
CARLOS LUJÁN / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain