La Vanguardia (Català-1ª edició)

Punts claus de la proposta de Serveis Socials

- AS & ECTE S C E ' T RA L S

Els principis rectors del ● nou model d’atenció que proposa el Govern espanyol són la dignitat i el respecte dels residents, i que se’ls garanteixi un bon tracte

Més profession­als

Millora de les ràtios de personal per a centres residencia­ls i centres de dia. S’ha apujat a 0,43 per cada resident. Per a una unitat de convivènci­a de 15 persones suposaria 5 treballado­rs (2 al matí, 2 a la tarda, 1 a la nit).

Li i a i e pla es

Les noves residèncie­s podran tenir un màxim de 90 persones, amb unitats de convivènci­a de 15 persones. A més, 2 de cada 3 habitacion­s hauran de ser individual­s. Es vol que les persones residents visquin en autèntique­s llars en un entorn comunitari. Les residèncie­s ja construïde­s hauran de fer obres per sectoritza­r-les en espais, a tot estirar, de 90 persones; per crear unitats de convivènci­a de 15 persones; i perquè un 35% de les habitacion­s siguin individual­s (tindran un termini de fins a 7 anys per fer les obres). Es limiten a 50 places els centres residencia­ls per a persones amb discapacit­at.

A en i lli re e s !e ions

Es dona un termini màxim de 3 anys per a la supressió total de subjeccion­s.

Con"i"#n ia

Els residents tindran espais de convivènci­a no pas més de 15 persones compostes per un espai comú que inclou cuina, menjador i sala d’estar.

En s$l r %

Una llar també es defineix pel lloc on està ubicat per això serà fonamental que les noves residèncie­s s’ubiquin en sòl urbà, i es promoguin les relacions quotidiane­s de les persones residents amb altres persones de la comunitat. Així s’evitaran situacions d’aïllament i solitud no desitjada.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Geriàtric a Sant Martí
XAVIER CERVERA Geriàtric a Sant Martí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain