La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Sabadell preveu invertir 1.800 milions d’euros en el sector immobiliar­i

-

El sector immobiliar­i es va recuperant a poc a poc de la factura que va representa­r la crisi del 2008 i que la pandèmia de la covid va frenar en sec fa dos anys. El Banc Sabadell preveu destinar aquest exercici fins a 1.800 milions d’euros després d’haver invertit 1.500 milions l’any passat, segons fonts del banc. Aquesta quantitat es destina a crèdits, avals o hipoteques a promotors immobiliar­is.

La inversió agregada de la banca a Espanya s’acosta actualment als 10.000 milions d’euros. Fonts del Sabadell descarten que el sector estigui transitant cap a una bombolla com la dècada passada i recorden que la situació actual difereix molt de la que hi havia abans de la crisi. Si l’any 2006 o 2007 els promotors immobiliar­is entregaven uns 600.000 habitatges cada exercici, ara són només 80.000 o 90.000.

Fonts financeres creuen que ara seria més difícil que els bancs poguessin quedar-se “atrapats” amb una promoció com en el passat. Els constructo­rs només comencen a aixecar l’obra quan han arribat a un nivell de prevendes del 60% dels habitatges.

Un dels efectes nous que han impactat sobre els promotors és l’increment de preu de les matèries primeres que ara pot augmentar encara més per la guerra d’Ucraïna. Per salvar aquest efecte, alguns promotors deixen sense vendre alguns habitatges fins al final de l’obra per poder incrementa­r el preu del pisos o les cases i així compensar aquesta alça dels costos.

Un altre dels grans canvis en el sector immobiliar­i és la creixent “industrial­ització” de les promocions d’obra nova. Cada vegada més, espais com per exemple els banys són muntats en fàbriques de manera completa amb el cablatge, les canonades, els sanitaris i fins i tot l’enrajolat. Quan estan acabats s’envien a l’obra i es col·loquen immediatam­ent en la seva totalitat, de manera que s’escurcen els terminis i sobretot

El conjunt del sector bancari destina uns 10.000 milions a l’any al negoci del maó

es redueixen els preus.

A més de l’increment de costos, el sector pateix el problema de la falta de personal especialit­zat. Els promotors assenyalen que aquesta situació provoca també inflació de preus.

La banca finança molt poques obres noves a la ciutat de Barcelona i Madrid per manca de sòl. On més es construeix és a les província (fora de les capitals) de Barcelona, Madrid i Màlaga. El que sí que està creixent són els desenvolup­aments immobiliar­is de lloguer corporatiu. Són espais dins les grans ciutats que es lloguen com a apartament­s per períodes curts de temps. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain