La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El poble bielorús no vol aquesta guerra”

Svetlana Tikhanóvsk­aia Líder opositora bielorussa

- ENTREVISTA

La incansable Svetlana Tikhanóvsk­aia, líder de l’oposició bielorussa, exiliada a Lituània, acusa Aleksandr Lukaixenko d’arrossegar el país a una guerra que ningú no vol per la seva pròpia debilitat.

Encara lluita contra Lukaixenko o és contra Putin? Qui mana ara a Bielorússi­a?

Lukaixenko ha cedit la nostra terra per a l’agressió a Ucraïna. El poble bielorús no vol aquesta guerra. Lukaixenko és un líder feble. Putin el va ajudar després del frau electoral del 2020 i ara està pagant al Kremlin per aquest suport. Els nostres germans ucraïnesos ens veuen com un país agressor. Per això hem de demostrar que no volem aquesta guerra.

Fins ara el seu moviment de resistènci­a ha estat pacífic. És hora de prendre les armes?

Cridem al sabotatge, no a la violència. Demanem als nostres soldats que no entrin a Ucraïna, que no obeeixin ordres criminals. Cridem a sabotejar les línies ferroviàri­es, per frenar l’equipament militar que travessa el nostre territori. I donem informació a la part ucraïnesa sobre les posicions de les tropes russes. Fa un any i mig que lluitem de manera pacífica i ens agradaria continuar fent-ho. La repressió és dura i la gent té por, però també n’hi ha molts que volen passar a l’acció.

Ara s’enfronten a més a l’aparell repressiu rus.

Pot ser que semblin més forts gràcies a l’ocupacióru­ssa. Però la nostra gent, fins i tot dins de l’exèrcit, no vol que Bielorússi­a sigui un estat pària i saben què és el que està passant. Els bielorusso­s resen per la victòria d’Ucraïna, perquè sense una Ucraïna lliure no hi haurà una Bielorússi­a lliure, i viceversa.

Li preocupa que el seu país ja no sigui un estat no nuclear?

És una gran amenaça per a la seguretat europea. Lukaixenko és impredicti­ble. S’està enfonsant, i pot arrossegar-nos a tots. ●

 ?? P TRAS MALUKAS / AFP ?? Svetlana Tikhanóvsk­aia
P TRAS MALUKAS / AFP Svetlana Tikhanóvsk­aia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain