La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE tem que Putin es plantegi fer servir armes nuclears tàctiques

Podria ser una opció si no situa aviat un govern titella a Ucraïna

- JAUME MA!DEU Brussel·les

Un temor s’està estenent a Brussel·les: que un Putin cada vegada més aïllat al món, si no aconseguei­x les victòries militars ràpides que preveia, pugui tenir la temptació d’utilitzar armes nuclears tàctiques a Ucraïna. La narrativa de Putin està cada vegada més arraconada a l’espai internacio­nal i la manté relativame­nt favorable a casa pel ferri control sobre els mitjans de comunicaci­ó, però com més s’allargui la guerra, més es veurà exposada, tant la seva narrativa com la seva posició.

“Hi ha la possibilit­at que estigui temptat en un determinat moment de fer servir armes nuclears tàctiques a Ucraïna”, afirma un alt càrrec europeu, si el president rus considera que no està aconseguin­t el seu objectiu de col·locar un govern titella a Kíiv, favorable als seus interessos. Les armes nuclears tàctiques són bombes relativame­nt petites dissenyade­s per actuar al camp de batalla contra concentrac­ions de forces enemigues o contra una ciutat sencera. Però, per petites que siguin, suposarien creuar un Rubicó.

És una idea que aquest dijous també va apuntar el delegat de la Unió Europea a Rússia, Markus Ederer, quan va afirmar que “als cercles correspone­nts es debat sobre fer servir armaments nuclears tàctics, no és l’Harmagedon nuclear, sinó demostrar que si l’enemic continua els seus avenços, l’armament nuclear és una opció”. Ho va dir en una intervenci­ó davant la subcomissi­ó de Drets Humans del Parlament Europeu. L’ambaixador Ederer va reconèixer que no té accés a informació d’intel·ligència sobre l’ús de les armes nuclears, però va insistir que és un debat obert en els cercles moscovites.

Una de les sorpreses d’aquesta guerra va ser l’aparició del fantasma nuclear quan, diumenge passat, Putin va posar en alerta màxima les seves forces nuclears, i ho va justificar per les sancions econòmique­s i les declaracio­ns de líders de països de l’OTAN. La desproporc­ió entre la suposada causa i l’efecte és enorme, i s’interpreta com un recordator­i del poder destructiu del seu arsenal nuclear. Fa només unes setmanes, per a la majoria de ciutadans europeus la possibilit­at de l’ús de la força nuclear era impensable, una cosa del passat. Des de l’anunci de Putin no ho és tant, i amb el seu exèrcit empantaneg­at a Ucraïna, encara menys.

S’afegeix, a més, a la doctrina militar russa d’“escalar per desescalar”, que implica un ús d’una arma nuclear tàctica en un conflicte convencion­al per evitar una derrota. És un principi no oficialitz­at per Rússia, però sobre el qual fa temps que els analistes occidental­s especulen. Per motius econòmics, Rússia ha quedat relativame­nt enrere en el desenvolup­ament de les seves forces armades convencion­als, i com a compensaci­ó ha invertit més en les nuclears.

La posició oficial del Kremlin, fixada el 2020, és que només preveuen l’opció nuclear si són subjectes d’un atac nuclear o si perilla l’existència de l’Estat. Cap de les dues possibilit­ats no entra en joc a Ucraïna, però també és cert que el Putin que avui descobrim no és el que coneixíem.

Mentrestan­t, l’OTAN va amb peus de plom per ajudar Ucraïna, sancionar Rússia però sense implicar-se directamen­t en la guerra. És el motiu que va portar divendres a l’Aliança Atlàntica a rebutjar la creació d’una zona d’exclusió aèria a Ucraïna. Seria tant com implicar-se en el conflicte. I és també la raó per la qual els països europeus subministr­en armes ofensives a Ucraïna, sense que el seu personal penetri al país. “No som bel·ligerants. No som enemics de Rússia. Som amics d’Ucraïna”, afirma un alt càrrec europeu. ●

La doctrina russa d’“escalar per desescalar” avala l’ús d’armes nuclears a una guerra convencion­al

 ?? ?? Sistema de defensa de l’era soviètica a la zona de Txernòbil
Sistema de defensa de l’era soviètica a la zona de Txernòbil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain