La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zelenski reclama al Congrés dels EUA més duresa amb Putin

El líder ucraïnès insisteix en la seva petició d’avions de l’era soviètica

-

El president ucraïnès es va adreçar ahir per videoconfe­rència a gairebé 300 senadors i congressis­tes dels Estats Units per demanar l’ajuda d’Occident per al seu país i més duresa contra Rússia, i va desplegar una llista amb les seves peticions prioritàri­es en aquest moment de la guerra. Van destacar les seves propostes de tallar l’accés de Rússia a mitjans de pagament com la Visa o Mastercard i de vetar les importacio­ns de petroli procedent d’aquest país.

Al capítol de les peticions d’assistènci­a al seu país, Volodímir Zelenski va incidir en el suport militar a les forces ucraïneses, especialme­nt amb mitjans aeris. L’exèrcit necessita més avions que els pilots ucraïnesos estiguin capacitats per utilitzar, va insistir.

El líder ucraïnès, a qui bona part dels parlamenta­ris dels Estats Units veuen com un heroi i un dirigent “inspirador”, vol que el Pentàgon i l’OTAN facilitin la transferèn­cia a Ucraïna, des de Polònia i Romania, d’antics avions de l’era soviètica que els pilots de la seva força aèria coneixen bé. Després, l’Aliança Atlàntica i el Departamen­t de Defensa dels Estats Units podrien compensar aquests dos països amb aeronaus més modernes, va suggerir.

Així ho va explicar el demòcrata Brad Sherman, membre de la Cambra de Representa­nts. El mateix Sherman va comentar que aquesta opció és “molt més segura” que la de crear una zona d’exclusió aèria com Zelenski reclama i que també va reiterar en la videoconfe­rència amb els congressis­tes.

Tal com ho va plantejar el líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, la reclamació de Zelenski va ser “una crida desesperad­a” als països d’Europa de l’Est perquè enviïn a Ucraïna els avions que tenen disponible­s i són de fabricació russa. Schumer va donar suport a la demanda en afirmar que aquestes aeronaus “són molt necessàrie­s” per frenar Rússia, i es va comprometr­e a fer “tot el que pugui” perquè el Govern de Joe Biden faciliti la seva tramesa a territori ucraïnès.

Zelenski va informar els parlamenta­ris que Ucraïna disposa de míssils que podria haver llançat contra territori rus i bielorús en resposta als que es van disparar contra Ucraïna des d’aquests països, però va afegir que ha preferit renunciar a aquesta resposta, cosa que per Sherman és una actitud “sàvia” i humanament digna d’elogi.

Schumer es va referir a una resolució en tràmit en el Congrés per augmentar substancia­lment l’assistènci­a econòmica a Ucraïna amb 10.000 milions de dòlars, la meitat per a necessitat­s humanitàri­es i l’altra meitat per a mitjans militars: “Alliberare­m ràpidament aquesta quantitat per ajudar el poble ucraïnès”, va dir el líder demòcrata.

En la reunió, que va durar una hora i va comptar amb la participac­ió de 280 congressis­tes dels EUA, el president ucraïnès també va advocar perquè Vladímir Putin sigui jutjat per crims de guerra. Demòcrates i republican­s van competir en el seu èmfasi en donar suport a les propostes de Zelenski, incloent-hi la de que Estats Units prohibeixi les importacio­ns de petroli rus. “És una mesura a què dono suport fermament”, va dir la representa­nt demòcrata en el seu compte de Twitter. “Sancions, més ajuda militar i humanitàri­a, més reforç del suport de l’OTAN, més judici de Putin com a criminal de guerra”, va resumir el senador demòcrata Tim Kaine. ●

Demana de vetar el petroli rus, excloure el país de la Visa i que Putin sigui jutjat com a criminal de guerra

 ?? TWITTER / FRENCH HILL ?? Imatge de la reunió des del portàtil del republicà French Hill
TWITTER / FRENCH HILL Imatge de la reunió des del portàtil del republicà French Hill

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain