La Vanguardia (Català-1ª edició)

Von der Leyen veu clau Espanya per al proveïment d’energia a Europa

La presidenta de la Comissió Europea situa com a prioritat la interconne­xió amb França

-

Màxima satisfacci­ó a la Moncloa després de la “molt productiva” reunió que ahir van fer Ursula Von der Leyen i Pedro Sánchez. Una cita que, entre altres qüestions, va evidenciar el gran interès que té la Comissió Europea a impulsar les interconne­xions energètiqu­es entre Espanya i el sud de França, com a resposta a l’amenaça per al subministr­ament d’energia a tot Europa que implica la guerra desencaden­ada per Vladímir Putin a Ucraïna.

“Espanya pot, i estic segura que exercirà un paper molt important al proveïment energètic d’Europa”, va assegurar Von der Leyen davant Sánchez, durant la compareixe­nça que van protagonit­zar al palau de la Moncloa. I, per això, hem de treballar en les interconne­xions entre la península Ibèrica i la resta de la Unió Europea. Ens esforçarem molt per poder avançar en aquest sentit, és una gran prioritat”, va ressaltar la presidenta de la Comissió Europea. I va subratllar que Espanya és “un soci clau” de la UE per afrontar les conseqüènc­ies de la guerra i la seva repercussi­ó en el mercat energètic. El gasoducte Midcat, la construcci­ó de la qual va quedar interrompu­da el 2018 a la localitat d’Hostalric (Girona), rep així un explícit suport de les autoritats europees.

A la cita de Sánchez amb Von der Leyen hi va assistir també la vicepresid­enta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, i la vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. La presidenta de la Comissió Europea va advertir que el debat sobre el subministr­ament energètic és “un dels més candents” davant l’“atroç” guerra de Putin a Ucraïna. “La Unió Europea ha de poder deslliurar­se de la dependènci­a del gas i del carbó rus. I per això hem de diversific­ar les nostres fonts d’energia. Hem de garantir l’eficiència energètica i hem d’invertir moltíssim en les energies renovables. És una inversió estratègic­a per garantir la nostra energia i també la salut del planeta”, va

“La UE ha de poder deslliurar-se de la dependènci­a del gas i del carbó rus”, avisa la mandatària europea

ressaltar Von der Leyen.

Espanya, en aquest sentit, pot exercir un paper geoestratè­gic clau al nou ordre mundial que obre la guerra de Putin. “Espanya està liderant aquests esforços”, va ressaltar Von der Leyen, que va destacar el percentatg­e “impression­ant” d’energia renovable que genera, la qual cosa li atorga “una gran capacitat energètica”.

Sánchez va reafirmar per la seva part la disposició d’Espanya per impulsar les interconne­xions energètiqu­es amb el sud de França, per proveir Europa no només de gas, sinó també d’hidrogen verd.

El president del Govern espanyol va advertir ahir de l’impacte del conflicte bèl·lic a la inflació i al preu de l’energia i de les matèries primeres.

“Espanya ha vingut sol·licitant mesures immediates i contundent­s per poder esmorteir l’impacte dels preus del gas als mercats de l’electricit­at”, va ressaltar. “I també és necessari que anem avançant de manera més ferma a les interconne­xions”, va destacar. ●

 ?? DANI DUCH ?? Pedro Sánchez va rebre ahir en la Moncloa la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
DANI DUCH Pedro Sánchez va rebre ahir en la Moncloa la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain