La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont defensa que el Consell redueixi la dependènci­a dels partits

L’expresiden­t liderarà l’entitat en una nova etapa després d’obtenir el suport de la seva assemblea

- Canet de Ro elló ( an a

La falta de consens entre els partits independen­tistes per construir una direcció unitària i treballar en una estratègia compartida, després de mesos de converses discretes i infructuos­es, es tradueix en el fet que el Consell per la República tallarà les amarres que el feien dependre de les forces polítiques, i agafarà la iniciativa.

Així ho va detallar ahir Carles Puigdemont, que va defensar “reduir la dependènci­a” i ser “més exigent” amb les formacions des de l’associació sobiranist­a durant la seva intervenci­ó davant de l’assemblea de representa­nts de l’organitzac­ió. També va proposar deixar enrere les quotes de representa­tivitat en l’òrgan de govern de l’entitat i escollir els dirigents en funció de les seves habilitats.

El Consell va donar ahir per conclosa la seva etapa fundaciona­l, que va començar l’octubre del 2018, amb la designació de Puigdemont com a primer president elegit per l’assemblea. Va ser en una reunió a Canet de Rosselló, a la regió francesa de Catalunya del Nord, on l’expresiden­t, que ja dirigia l’organitzac­ió de manera provisiona­l, va obtenir 102 vots dels 121 membres d’aquesta assemblea. El seu rival, Joan Ramon Gomà, amb prou feines va aconseguir set suports i hi va haver nou abstencion­s.

Malgrat que el també eurodiputa­t va apostar per canviar les dinàmiques i les lògiques actuals de funcioname­nt en l’entitat, va admetre que els partits són molt importants i “un actor imprescind­ible en democràcia”. El que va menystenir és que fins ara s’han “condiciona­t tempos, prioritats i accions” de l’entitat i hi ha hagut més “moderació” pel vincle amb els partits. “Això ha de canviar, i no és anar contra els partits”, va concloure l’expresiden­t.

Tot i el resultat plàcid de la votació, no tot van ser flors i violes. En una reunió anterior d’aquesta mateixa assemblea es va debatre una iniciativa perquè el també president de Junts deixés els seus càrrecs en la direcció del partit, però va ser rebutjada. La qüestió es va colar un altre cop en la reunió d’ahir. Diverses persones –entre elles el pare de l’exconselle­r

El també president de Junts assegura que deixarà la direcció de la seva formació si hi ha col·lisió de funcions

Raül Romeva, membre de l’assemblea– li van reclamar que renunciés a la presidènci­a de JxCat. Puigdemont es va remetre a la votació de l’anterior reunió i va afirmar que “no hi ha cap conflicte ara per ara” per exercir els dos lideratges. “Si hi ha un conflicte irresolubl­e i col·lisió de funcions, prioritzar­é el Consell”, va dir. ●

 ?? RR ?? Puigdemont ahir durant la seva intervenci­ó a l’assemblea
RR Puigdemont ahir durant la seva intervenci­ó a l’assemblea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain