La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les primeres de l’hemicicle

L’experiènci­a de quatre dones pioneres al Congrés, al Parlament, a l’Eurocambra i a la Generalita­t

- SILVIA HINOJOSA

La metàfora de la piràmide encara il·lustra el repartimen­t del poder, però la meitat femenina de la població escala cap al vèrtex sense treva. És qüestió de temps que hi hagi més dones als principals càrrecs institucio­nals perquè la cursa que va començar a Espanya fa quatre dècades no té marxa enrere. El patriarcat cedeix terreny als parlaments, gràcies a les quotes de la llei d’Igualtat, i l’augment de la presència femenina canvia la política i la societat.

És un panorama molt diferent del que es van trobar les dones que feien política al final de la dictadura, als partits, als sindicats i als moviments veïnals. Elles hi eren, però tenien poc accés als càrrecs dirigents i les llistes electorals. Així ho expliquen quatre d’aquestes pioneres que es van estrenar a les institucio­ns amb la democràcia.

“En el moviment veïnal, les dones assistien a les assemblees i manifestac­ions però a l’hora de sopar se n’anaven a casa i els marits, que acabaven d’arribar, prenien les decisions”, detalla Eulàlia Vintró (Barcelona, 1945). Va ser diputada del Congrés de la primera legislatur­a (1979-1982), gràcies a les quotes que regien al PSUC. “Als primers llocs de les llistes hi havia d’haver un jove, una dona i un sindicalis­ta, aquest acord entre dirigents i militants es respectava, i així vaig accedir al Congrés”, explica. De 350 escons, hi havia 24 dones.

“La majoria de les que estàvem allà érem solteres o casades sense fills perquè la responsabi­litat dels homes en la tasca familiar era pràcticame­nt nul·la”, destaca

Vintró, que assegura que totes elles van tenir un paper important, per la seva formació. Els anys següents va ser regidora a Barcelona (1983-1999), i diputada al Parlament (1984-1987).

Per Rosa Barenys (Barcelona, 1938), la militància socialista i a la UGT va anar en paral·lel a la tasca com a treballado­ra social, al Camp de la Bota, un barri de barraques, i a Santa Coloma, on va ser regidora des del 1979. També va ser diputada del Parlament des de la primera legislatur­a, que va arrencar el 1980. De 135, 8 eren dones.

El germen del feminisme d’aquells anys cal buscar-lo en actes com les Jornades Catalanes de la Dona, celebrades el 1976 al paranimf de la Universita­t de Barcelona. “Ens vam reunir dones de totes les tendències per reivindica­r drets i un paper en la política”, destaca Barenys.

Eren altres temps. A la primera legislatur­a (1980-1984), la diputada del PSUC Dolors Calvet li va parar els peus al president del Parlament, Heribert Barrera, que li va dir ‘senyoreta’. “O tots senyoretes i senyorets, o tots senyores i senyors”, li va dir. No es va repetir.

Barenys va ser diputada fins al 1999 i destaca els canvis al Parlament, per la feminitzac­ió: “Amb més dones, les opinions i temes a debat són diferents, i hi ha mesures per afavorir la conciliaci­ó”. Ella no va tenir fills, però es va cuidar dels més grans de la família. “La cura ha estat sempre una funció femenina, amb excepcions, i aquí hi ha un forat on el patriarcat domina”, assegura.

Concepció Ferrer (Ripoll, 1938) també va estrenar el Parlament. Va ser vicepresid­enta a la primera legislatur­a i diputada fins al 1987. Sent università­ria, va participar en la primera Assemblea Lliure d’Estudiants, el 1957, una tancada que va acabar amb els estudiants detinguts o sancionats. Va reprendre l’activitat política ja en democràcia.

Es va afiliar a Unió pel seu europeisme, explica. I el 1987 se’n va anar al Parlament Europeu, a la primera legislatur­a amb presència espanyola. Hi va ser fins al 2004. “Potser les dones hem de demostrar que valem més, potser també hi ha una mica d’insegureta­t. Quan repasso els meus papers de diputada, veig que vaig treballar molt, no sé per què tant, a part que en gaudia, potser en part era per demostrar la meva capacitat, tot i que era tot subjectiu”, diu. Amb cinc fills, va poder fer carrera política pel suport familiar.

I si hi va haver regidores i diputades des de la primera legislatur­a, la presència de dones al govern es va fer esperar. A la Generalita­t, la primera va ser Maria Eugènia Cuenca (Calatayud, 1947). El 1974 va ser al grup fundador de Convergènc­ia i sent diputada al Congrés Jordi Pujol la va cridar el 1992 per ser consellera de Governació, cartera en què va incorporar, juntament amb la funció pública, la protecció civil i les noves competènci­es de seguretat. “Era professora de Dret Administra­tiu. No sabia massa de Mossos, però em vaig preparar”, apunta.

No va ser conscient de l’expectació que va despertar el seu nomenament, però una anècdota revela les mirades sobre ella. “Pujol em va dir que algú m’havia vist en una entrevista a la tele i li havien dit que semblava intel·ligent, però duia les ungles vermelles. Els semblava poc prudent. Li vaig dir: ‘Miri, president, em vaig posar mitges fosques perquè no diguessin que ensenyava les cames, però en les ungles no hi vaig caure’”.

La seva experiènci­a no va ser plàcida. El 1994 va tenir un any calamitós d’incendis, amb quatre bombers morts, a què es van afegir inundacion­s i un atemptat d’ETA. “Va ser una persecució, amb els incendis vaig patir assetjamen­t sistemàtic, allà hi va haver una mica de masclisme, va ser terrible”, recorda. Va haver de dimitir el febrer del 1995. ●

 ?? ARXIU ??
ARXIU
 ?? KIM MANRESA ??
KIM MANRESA
 ?? JOSÉ MARÍA ALGUERSUAR­I ??
JOSÉ MARÍA ALGUERSUAR­I
 ?? EUROPA PRESS ??
EUROPA PRESS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain