La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cap a un nou món virtual

-

El desenvolup­ament del metavers és el nou repte per a l’evolució d’internet i de les xarxes socials. Mark Zuckerberg, creador i propietari de la xarxa social Facebook, rebatejada com a Meta, així ho va pronostica­r l’octubre del 2021 quan va anunciar que seria el seu nou gran projecte tecnològic. Des d’aleshores aquest concepte ha centrat l’interès de tots els emprenedor­s del món digital, com s’ha pogut confirmar durant la recent celebració del Mobile World Congress (MWC) a Barcelona.

El metavers –terme que significa més enllà de l’univers en unir les paraules gregues meta i vers– no és una nova plataforma sinó un nou espai virtual, un ecosistema tridimensi­onal (3D) que combinarà entorns virtuals i reals. Els usuaris, amb una nova identitat virtual (avatars), hi podran interactua­r per treballar, jugar, estudiar, fer transaccio­ns econòmique­s, entre moltes altres possibilit­ats, amb un sistema de traducció automàtica que ho farà global. En aquest nou espai s’hi podrà entrar –de manera descentral­itzada– a través de l’ordinador, els telèfons intel·ligents o les ulleres de realitat virtual en el marc de la nova generació d’internet.

El metavers està a les beceroles, però ja cal imaginar-se que una persona podrà viure realitats llunyanes sense sortir de casa, com escoltar un concert com si fos a un metro de distància de l’escenari, emprovar-se roba com si fos en una botiga o treballar en una oficina virtual de la mateixa manera que a l’oficina física. El metavers promet, en aquest sentit, canviar la manera com interactue­m. Encara és difícil de visualitza­r, però al seu moment també ho va ser internet o els telèfons intel·ligents i en pocs anys es van generalitz­ar com a imprescind­ibles en la vida moderna.

Cal admetre, malgrat l’interès que ha despertat, que encara falta molt per al seu desenvolup­ament. La gran plataforma interactiv­a, per exemple, està per construir. Zuckerberg mateix ha reconegut, fa escassos dies, que encara cal treballar molt amb la intel·ligència artificial i els algoritmes per desenvolup­ar el metavers. Totes les grans tecnològiq­ues, però, ja s’hi han posat. L’horitzó més optimista per a la plena implantaci­ó és de deu anys.

El risc és que podríem passar a viure dins d’una nova realitat virtual, amb una doble identitat, que pot contribuir a causar més confusió o dispersió mental de les que actualment ja creen les noves tecnologie­s i les xarxes socials. Però aquest nou món ja es configura com una nova font de negoci, com un nou estil de vida i cal esperar –encara que no és segur– que també ho serà de progrés.

El desenvolup­ament del nou ecosistema del metavers canviarà més la societat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain