La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciclistes d’Ucraïna

- Antoni Puigverd

Entre nosaltres, els defensors de la invasió d’Ucraïna són minoritari­s, però influents. Instrument­alitzen el pacifisme per relativitz­ar una evidència: que un poder imperial ha envaït a sang i foc un país molt més petit i feble. No es poden barrejar en una mateixa i confusa demanda de pau els poderosos tancs de l’invasor amb els precaris fusells del defensor. Llevat que el que s’estigui demanant és que Ucraïna es rendeixi i es deixi trepitjar per la bota de Putin.

Gràcies a les xarxes socials i als bots, selecciona­r anècdotes per afavorir o degradar una causa ha esdevingut una tècnica sofisticad­íssima. Una tècnica cínica. Amb un únic objectiu: eclipsar la veritat dels fets, emmascarar la realitat, confondre l’opinió pública, embolicar la troca fins que ja no se sàpiga per què passa el que passa. En la guerra que ens ocupa, la confusió es fabrica subratllan­t l’ambició desmesurad­a de

A Ucraïna es reencarna altra vegada el combat entre David i Goliat

l’OTAN, relativitz­ant la responsabi­litat de la UE en la soledat dels ucraïnesos i, partint d’anècdotes sobre una discutible política lingüístic­a d’Ucraïna, fer creïble el delirant argument de Putin sobre el nazisme d’una nació presidida per un Zelenski amb familiars exterminat­s als forns crematoris.

La democràcia ucraïnesa és molt imperfecta i ha comès errors. Ha volgut simplifica­r un país complex. També l’OTAN ha comès errors. Des que es va enfonsar l’URSS, s’ha aprofitat de la feblesa russa. Però aquests errors no justifique­n ni de lluny els tancs, la mort, la desolació. No es pot emmascarar o eclipsar la veritat essencial d’aquest conflicte: un autòcrata imperial ha envaït un país menor i fa xantatge al món amb l’amenaça de l’holocaust nuclear. A Ucraïna es reencarna altra vegada el combat entre David i Goliat.

Una catalana d’origen ucraïnès, que va parlar en la jornada catòlica de la pau de Girona, va deixar clar que els russos, de la guerra, no en tenen culpa. Només en té el Govern de Putin. Després d’una intervenci­ó lúcida i emotiva, va agrair la solidarita­t espontània que estan rebent. Va precisar, tanmateix, que necessiten sobretot roba d’abric... i cascos de moto o bicicleta. Els voluntaris que van al front no tenen uniformes i qualsevol protecció els serà útil. David amb casc de ciclista defensant-se d’un Goliat que es vanta de posseir un arsenal nuclear. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain