La Vanguardia (Català-1ª edició)

Passejant amb l’ego

- Joan-Pere Viladecans

Tractar l’assumpte de l’ego és un atreviment delicat. I escabrós. Resultarà que darrere de grans desgràcies, guerres i molts imprevisto­s individual­s, socials, locals o globals s’amaga la llarga llengua pestilent del drac egòlatra, de l’individu que el seu màxim interès està en si mateix, aquest algú que no reconeixer­à mai que ell és el resultat d’un malentès. D’un mal acabat en la confecció de l’ésser humà. Encara que el fatu no ho arribi a reconèixer mai, més que els diners i l’amor el que li interessa és la seva autoestima sense brida: l’ego. De cert, l’egòlatra és un onanista del que és seu. Probableme­nt sense tant vanitós per lliure, el món seria un lloc més suportable, sense tantes dones i homes bojos d’amor per si mateixos.

I com a ésser viu, a l’ego cal alimentar-lo, treure’l a passejar, adular-lo com una mascota més; deixar que es relacioni amb d’altres encara que això pugui tenir conseqüènc­ies d’alt voltatge. El propietari de l’ego vol estar sempre a l’aparador. Exercir de paó. El mirall és el seu còmplice. Els egos excitats són perillosís­sims. Per cert: gairebé cap ego no és honorable, perquè intenta exercir el seu poder sobre els altres.

El bípede arrogant, altiu, aquest que camina amb l’ego rebentant-li les costures i amb els seus trastos de presumir; amb la mirada ni curta ni llarga, intermèdia… indiferent, és un ésser vulnerable a l’afalac, a la mentida interessad­a, a la llagoteria. Encara que esquitxar els altres amb l’ego de vegades té un agraït retorn social: “Mira que segur que està”. La munió d’insegurs i dubtosos –que som gairebé tots– tendeix a seguir egòlatres presumits i fanfarrons. Mirin la nòmina de polítics, tertulians, esportiste­s –homes i dones– que treuen partit de les seves no dissimulad­es ínfules. Lluita d’egos seria un bon títol per a una crònica parlamentà­ria. O per a una sèrie veneçolana. O per a una reedició d’Els capritxos de Goya. De tendres presumits tipus “collons, que guapo que soc” als egos assassins i prehumans com el de Putin.

La nòmina d’egòlatres dels quals la història ha patit les conseqüènc­ies produeix, com deien els antics, horror, terror i pànic. Un diàleg a soles amb el propi orgull, amb el propi ego, els deu resultar fotut. O hauria de ser-ho. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain