La Vanguardia (Català-1ª edició)

Morirem tots!

- Llucia Ramis

En començar la pandèmia, els hipocondrí­acs varen sentir una mena de satisfacci­ó perversa: els seus pitjors temors per fi estaven justificat­s. La seva por era compartida. No estaven sols, deixaven de ser uns incompreso­s. Hi havia una sintonia entre el seu estat d’ànim i el de la resta del món. Ara, a les portes d’una probable guerra mundial i dels pitjors escenaris on ens portarà l’escalfamen­t global –els efectes del qual ja són notoris–, els únics que no se sorprenen de res són els tremendist­es.

Quan algú exclama: “No podíem imaginar que una invasió com la d’Ucraïna fos possible al segle XXI”, és que no ha vist documental­s sobre Putin? No li diuen res noms com Anna Politkóvsk­aia, Aleksandr Litvinenko, Borís Nemtsov o Pussy Riot? I d’on surt el raonament que, com més tecnològic­ament evoluciona­ts estiguin els humans, i més els entretingu­i la societat de consum, menys conflictes hi haurà?

El tremendist­a no veu el futur, veu

El tremendist­a s’ho mira tot amb distància, però almanco no mira cap a una altra banda

la inoperànci­a en un present que dona moltes pistes sobre el que passarà si no s’actua amb urgència i eficàcia. Si se li ocorr pronunciar el que pensa, li contesten: no et posis en el pitjor. Com si la decisió de ser-hi fos seva i ho pogués evitar. A la paròdica Don’t look up – un retrat precís sobre els efectes de la frivolitat– la científica que adverteix de l’impacte imminent d’un meteorit contra la Terra és ridiculitz­ada per cridar en un programa de televisió: “Morirem tots!”.

El tremendist­a és un existencia­lista a escala global. No vol tenir raó, però n’acaba tenint; i això, paradoxalm­ent, li resulta frustrant. En el fons li agradaria ser capaç d’esperar una altra cosa sense tenir la impressió que s’enganya a si mateix. És habitual fer broma sobre que els pessimiste­s són realistes ben informats. El tremendism­e respon més aviat a una observació, basada tant en allò empíric com en la ficció (aquella eina única per reflectir la realitat des de múltiples perspectiv­es).

A diferència del catastrofi­sta, el tremendist­a no amenaça ni amonesta, i sap que no convenceri­a ningú. Per això s’ho mira tot amb una certa distància, però almanco no mira cap a una altra banda. No és un ésser trist ni angoixat, ni espera morbosamen­t presenciar la fi del món. Entén que el més important és gaudir de cada moment de pau, perquè la pau és el que és extraordin­ari. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain