La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fotografie­s que pertorben

Les imatges de morts a la guerra remouen per dins, però de vegades són necessàrie­s per assimilar l’horror del conflicte

- Joel Albarrán defen or@la an ard a e

Khàrkiv, Ucraïna, dimarts passat: un grup de voluntaris retiren el cadàver d’un home mort a l’Ajuntament de la ciutat, fet miques per un míssil rus. El fotoperiod­ista Pavel Dorogoy, de l’agència Associated Press, capta el moment. Kíiv, Ucraïna, la nit d’aquell mateix dimarts: un bomber sufoca un cadàver en flames. És al costat d’un altre cos calcinat completame­nt. Es tracta de ciutadans que passaven al costat de l’antena de televisió quan va ser enderrocad­a pels bombardejo­s. El reporter gràfic Sergei Supinsky fa diverses instantàni­es, que distribuei­x l’agència Afp. La primera d’aquestes imatges va ocupar la portada de dimecres de l’edició impresa de La Vanguardia i la segona va il·lustrar la crònica de l’enviat especial del diari Plàcid Garcia-Planas, amb què obria la secció d’Internacio­nal.

En tots dos casos es tractava d’escenes molt dures, que sens dubte van torbar més d’un lector. Cap d’ells m’ha escrit retraient-nos-ho, però crec que és bo explicar que la publicació d’aquest tipus d’imatges no es pren a la lleugera. Pedro Madueño, adjunt al director i responsabl­e de l’àrea de fotografia, assenyala que “hi ha una línia vermella molt fràgil en aquest tipus de decisions, però no està dibuixada enlloc” i només la pot traçar el fotògraf en el moment en què pren la foto i el director quan decideix publicar-la. “Una de les principals missions que tenen el fotoperiod­isme i el periodisme és remoure la consciènci­a social mostrant el que està passant, sempre des del respecte a les víctimes”, indica. Davant la tendència creixent a interpreta­r la publicació d’aquestes imatges com una cerca de l’impacte o el morbo, Madueño recalca que “a Ucraïna no tot són comiats en una estació de tren: hi ha morts, s’està massacrant una societat, s’està destruint un poble i això cal mostrar-ho. En aquesta guerra, les imatges dures no són gratuïtes”.

Probableme­nt, avui cap diari no publicaria la fotografia de la nena vietnamita de nou anys Phan Thi Kim Phúc corrent i plorant, despullada, amb l’esquena abrasada pel napalm. Feta per Nick Ut el 1972, es va convertir en un dels símbols més poderosos de l’horror d’aquella guerra i li va valer el Pulitzer i el World Press Photo. Malgrat tot, la força i missió del fotoperiod­isme continuen intactes. Madueño recorda la mort del petit Ailan Kurdi, de tres anys i que el 2015 va morir ofegat al Mediterran­i. La fotògrafa Nilüfer Demir va retratar el seu cos de bocaterros­a sobre la sorra d’una platja de Turquia. “Aquella imatge va remoure la consciènci­a de molta gent i l’endemà al Parlament Europeu es va abordar el drama de la immigració que estava succeint a Europa”. I reivindica: “Per a això està el fotoperiod­isme”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain