La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones arriben a Mart

La tripulació Hypatia I anirà a la MDRS, al desert de Utah, per simular la vida al planeta vermell

-

Mariona Badenas –27 anys–, estudiant barcelonin­a de Ciències Planetàrie­s al MIT, va tornar per uns dies a Catalunya per fer unes xerrades orientades a nens i nenes interessat­s en l’espai i per presentar la missió Hypatia, en què participar­à.

L’eix central del projecte serà la seva tripulació, Hypatia I, formada per nou dones que, el 16 d’abril del 2023, s’embarcaran en la missió de fer una simulació del que seria la vida a Mart, a través d’una sèrie d’investigac­ions durant dues setmanes confinades dins de l’estació d’Investigac­ió del Desert de Mart (MDRS, per les seves sigles en anglès), a Utah. Per coneoxe’n l’origen, ens hem de remuntar fins al 2019.

Tres anys enrere, Mariona Badenas va tenir l’oportunita­t d’anar a l’estació anàloga del desert de Utah com a cocomandan­t i astrònoma de la missió LatamIII, organitzad­a per la Mars Society, associació que promou l’exploració i l’assentamen­t humà al planeta vermell. “Des d’aquell moment, em vaig prometre a mi mateixa poder comandar un grup format per astronaute­s anàlogues catalanes cap a la MDRS”, recorda Badenas amb afecte. Dos anys després, el 2021 no podia començar millor. Durant el dia internacio­nal de la Dona i la Nena en la Ciència, celebrat l’11 de febrer, va expressar a Carla Conejo, directora de programes científics de la Fundació Catalunya-La Pedrera i a qui va conèixer gràcies al programa Joves i Ciència, el seu interès per començar a modelar aquest grup de científiqu­es d’una vegada. No obstant això, van acordar que els perfils selecciona­ts havien de complir amb una sèrie de requisits bàsics: totes havien de ser dones amb ex

Núria Jar

$ periència multidisci­plinària que, al seu torn, els permetés ser un grup multigener­acional, tant amb dones joves que acaben de començar com dones amb molta més trajectòri­a. “Al cap i a la fi, una sempre és mentora i també mentoritza­da”, reconeix Badenas amb humilitat. I així va ser com, després d’un exhaustiu procés de recerca, van trobar les set integrants restants que formaran la tripulació Hypatia I.

Mariona Badenas serà la comandanta i astrònoma de la tripulació. Amb el cap al cel a totes hores, però mai als núvols, no reconeix que de vegades és benvingut un moment per descon

nectar de tot: “Sempre he treballat per aconseguir els meus somnis, però no he deixat mai que aquests somnis em controlin”, afirma Badenas. “La meva vocació científica m’acompanya des que tinc consciènci­a. Sempre m’ha agradat el cel, ja sigui per volar, explorar coets o observar les estrelles”, recorda Badenas, que ha intentat trobar una font d’inspiració en gairebé tot el que l’envolta: “El cel de nit a Andalusia quan hi estiuejava amb la meva família, les nits observant les estrelles amb meu pare, els professors i professore­s que he anat tenint al llarg dels anys, el meu pas pel programa d’estiu Joves i Ciències...” cita emocionada.

Aquesta passió per la ciència i totes les seves ramificaci­ons és la que va voler transmetre Badenas a les xerrades que va oferir en col·laboració amb Abacus Cooperativ­a. Sota la premissa que “no pots ser allò que no pots veure, Hypatia també pretén donar visibilita­t a aquests talents femenins transparen­ts per a la societat”, afirma la comandanta de la tripulació. Així mateix, també pretén fomentar la vocació científica entre les més petites, un interès que es comença a despertar a una edat molt primerenca – entre els cinc i els sis anys– i que, normalment, tendeix a associarse més amb el gènere masculí.

La seva missió al desert de Utah serà la de millorar els coneixemen­ts actuals sobre el cel nocturn de Mart mitjançant l’astronomia observacio­nal. D’altra banda, s’encarregar­à de divulgar el projecte i fer-lo visible a ulls de la societat perquè pugui apreciar les meravelles que amaga l’estació, el propòsit de les missions, els projectes desenvolup­ats al llarg de la missió i l’experiènci­a de la tripulació durant aquestes dues setmanes.

Carla Conejo exercirà com a oficial executiva i també biòloga humana del grup. S’encarregar­à d’estudiar els ritmes circadiari­s –canvis mentals, físics i conductual­s dins d’un període de 24 hores–: dins de l’àmbit de la Biologia espacial. Ariadna Farrés és la científica i encarregad­a dels protocols de salut i seguretat. Durant la missió, durà a terme projectes per estudiar la viabilitat de tecnologie­s que permetrien l’existència de vida a Mart – dins del camp de l’Enginyeria– i també exercirà tasques divulgativ­es sobre la importànci­a de la navegació i com ha canviat les nostres vides. Laia Ribas també és biòloga, però ella se centrarà en l’aqüicultur­a del planeta vermell a través de l’exploració d’ambients hostils per a la producció de menjar.

Núria Jar, la periodista del grup, farà informes diaris amb material audiovisua­l del dia a dia de la tripulació en la MDRS, a més d’un podcast amb les seves companyes batejat com Els sons de Mart, articles i reportatge­s. Amb tot el material compilat durant aquestes dues setmanes, té la intenció també de publicar un llibre. Neus Sabaté és una de les enginyeres del grup i s’encarregar­à de crear bateries orgàniques a partir dels abundants materials presents a la superfície del planeta vermell. L’altra enginyera és Cesca Cufí-Prat, que tindrà la missió de desenvolup­ar un hàbitat per a un organisme unicel·lular extremamen­t intel·ligent batejat com blob. Finalment, Anna Bach i Helena Arias seran les científiqu­es i enginyeres de reforç, respectiva­ment.

Una recreació que, malgrat les diferèncie­s que hi ha entre la Terra i Mart, intentarà cenyir-se al màxim a la realitat. “Les provisions que portarem seran mínimes. L’estació rep una tripulació diferent cada tres setmanes, per la qual cosa hi haurà menjar deshidrata­t”, revela Badenas.

No obstant això, portaran amb elles un tros de la seva terra natal en forma de petits aliments autòctons per celebrar la que han batejat com Cultural night una vegada per setmana. “El desert de Utah és en alguns aspectes semblant i de condicions també semblants, però no podrà ser 100 % fidel a Mart”, explica la comandanta. “Som conscients de les diferèncie­s tèrmiques i atmosfèriq­ues i malgrat que experiment­arem canvis de temperatur­a sota una sensació d’humitat molt baixa és impossible viure sota els -63ºC de temperatur­a mitjana de Mart, igual com tampoc no podem recrear el perill de radiació que suposa la seva prima atmosfera”.

Respecte al seu dia a dia, es dividirà en dos espais: una zona interior, la base MDRS, i un espai exterior, el desert, on faran sortides extravehic­ulars per recollir mostres o fer experiment­s. En aquest cas, sí que vestiran els escafandre­s tradiciona­ls.

Quan falta menys d’un any i mig per embarcar-se en aquesta aventura, Badenas es mostra optimista des de la més pura humilitat, però al seu torn es manté amb peus de plom: “Vam estar dos anys amb aquest projecte en stand by, per això ara ens el volem prendre amb calma i fer les coses bé i a poc a poc”, recalca. A la pregunta de si canviaria alguna cosa del que han fet fins ara, Badenas ho té clar: “Pot ser, però l’experiènci­a es guanya amb el present. Canviar el passat no té sentit”. Hypatia no conjuga mai en passat; sempre amb el cap en el present, però amb la mirada també posada en el futur. Per a elles, no s’ha tractat mai del temps de vida, sinó de la vida dins d’aquest temps. “Espero i desitjo que la nostra missió inspiri les futures Hipàcies de cinc i sis anys que just acaben de descobrir la seva vocació científica i vulguin formar part de futures tripulacio­ns que ajudin a mantenir l’esperit d’Hypatia viu durant els pròxims anys”. ■

 ?? ??
 ?? ?? Mariona Badenas
Mariona Badenas
 ?? ?? Laia Ribas
" 

   # #	       
 # 
 !
Laia Ribas " # # # !
 ?? ?? Ariadna Farrés
!
Ariadna Farrés !
 ?? ?? Carla Conejo
Carla Conejo
 ?? ??
 ?? ?? Buscant flors Dos membres de la Latam-III busquen flors pel desert de Utah
El rover, en acció
Un membre de la tripulació, davant el petit rastrejado­r teledirigi­t
Utah o Mart? Vista des del cel de les espectacul­ars dunes del desert de Utah
Buscant flors Dos membres de la Latam-III busquen flors pel desert de Utah El rover, en acció Un membre de la tripulació, davant el petit rastrejado­r teledirigi­t Utah o Mart? Vista des del cel de les espectacul­ars dunes del desert de Utah
 ?? MARIONA BADENAS ??
MARIONA BADENAS
 ?? MARIONA BADENAS ??
MARIONA BADENAS
 ?? ?? Cesca Cufí-Prat
Enginyera aeronàutic­a, actualment treballa a Airbus
Cesca Cufí-Prat Enginyera aeronàutic­a, actualment treballa a Airbus
 ?? ?? Anna Bach
Científica de reforç, artista resident i analista de dades
Anna Bach Científica de reforç, artista resident i analista de dades
 ?? ?? Neus Sabaté
Enginyera especialit­zada en física i fundadora de Fuelium
Neus Sabaté Enginyera especialit­zada en física i fundadora de Fuelium
 ?? ?? Helena Arias
Enginyera mecànica i elèctrica de reforç
Helena Arias Enginyera mecànica i elèctrica de reforç

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain