La Vanguardia (Català-1ª edició)

Augmenta el nombre de lloguers i baixen els preus

El 2021 es van signar a Catalunya un 23,9% més de contractes d’arrendamen­t que l’any anterior

-

El nombre de contractes lloguer formalitza­ts a Catalunya continua creixent. Es reflecteix en les últimes estadístiq­ues oficials de la secretaria d’habitatge i inclusió social del Departamen­t de Drets Socials de la Generalita­t, a què ha tingut accés La Vanguardia. Al llarg de l’any passat es van firmar un 23,9% més de contractes de lloguer que el 2020 i les rendes mitjanes van baixar un 1,4% fins a situar-se en 724,09 €/ mes.

En el conjunt de Catalunya es van formalitza­r el 2021 un total de 167.842 nous contractes de lloguer. Una de cada tres d’aquestes operacions va tenir lloc al municipi de Barcelona, on es van firmar 57.158 contractes, un 41% més que l’any anterior, el primer de la pandèmia. A la capital catalana, el preu mitjà d’un nou arrendamen­t es va situar bastant per sota del llistó dels 1.000 euros mensuals, en concret en 918,84 euros, això és un 4,8% menys que el preu que es pagava el 2020.

El nombre de contractes de lloguer subscrits a Catalunya durant l’any passat no només va augmentar respecte al 2020, quan el mercat immobiliar­i en general es va veure molt afectat com a conseqüènc­ia dels efectes de la covid en l’activitat econòmica, sinó també respecte al 2019, i fins i tot es va situar molt a prop del nombre d’operacions del 2018.

En termes generals es pot afirmar que la distorsió del mercat de lloguer a causa de la crisi sanitària ha provocat un efecte d’expansió-contracció d’habitatges de lloguer al mercat convencion­al. El secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, valora aquesta dinàmica del mercat de lloguer, amb l’increment del nombre d’operacions i la contenció i baixada dels preus, amb precaució i cautela, ateses les condicions excepciona­ls dels dos últims anys.

Pel que fa a l’increment de contractes, Sala assenyala que “la caiguda del turisme que ha provocat la pandèmia ha fet que es posessin més habitatges al mercat convencion­al, però aquest fet pot ser conjuntura­l”. “Caldrà esperar a veure la dinàmica dels pròxims trimestres”, matisa aquest alt càrrec del departamen­t de Drets Socials.

Sala apunta que, d’altra banda, l’increment de compravend­es que també hi ha hagut l’últim any pot ser “un clar competidor del mercat de lloguer”. “Les baixes rendibilit­ats actuals del mercat de lloguer –explica Carles Sala– suposen un risc important per al mercat que pot traslladar les operacions al mercat de la compravend­a. En aquest sentit, caldrà seguir la disminució de l’oferta d’habitatges de lloguer que els agents immobiliar­is han detectat els últims mesos”.

Quan ja fa més d’un any de l’aplicació de la llei 11/2020 de Contenció de Rendes, s’observa que les baixades de preus del lloguer és significat­iva a Barcelona des del tercer trimestre del 2019, i a la resta de Catalunya, des del tercer trimestre del 2020. “En tot cas –afirma Carles Sala– la distorsió del mercat, oferta i preus, com a conseqüènc­ia de la pandèmia fa difícil atribuir en quina intensitat tenen lloc aquests moviments per efecte de l’aplicació d’aquesta llei”. El secretari d’Habitatge avisa que és aviat per valorar l’eficàcia de la llei de limitació de les rendes perquè cal distingir entre les dades que es basen en les fiances dipositade­s a l’Incasòl, que són sobre contractes firmats –els que es tenen en compte en aquesta informació–, i les anàlisis fetes a partir de les dades de portals immobiliar­is que analitzen l’oferta i s’anticipen a les dinàmiques del mercat.

D’altra banda, hi ha hagut un descens significat­iu de devolucion­s de fiances en els àmbits de

El secretari d’Habitatge avisa que és aviat per certificar l’efecte de la llei que limita les rendes

L’increment de compravend­es pot acabar esdevenint un clar competidor del mercat de lloguer

clarats mercat tens. Això es nota sobretot a Barcelona. En aquest sentit, Carles Sala creu que “l’aplicació massiva de les pròrrogues pot tenir a veure amb la situació d’insegureta­t sobre la validesa de la norma”, posada en qüestió per dos recursos d’inconstitu­cionalitat.

Per trams de renda, s’han reduït els lloguers en les franges més altes i han augmentat en les més baixes. Els lloguers que se situaven a la banda baixa estan desapareix­ent del mercat perquè la llei valida com a preu de mercat l’índex mitjà de referència, cosa que, segons el secretari d’Habitatge, “va en contra de qui vol trobar habitatges més assequible­s de lloguer”. ●

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Secretaria d’Habitatge de la Generalita­t
LA VANGUARDIA FONT: Secretaria d’Habitatge de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain